Vijesti

21.05.2016. 16:24:07 - Libela

'Fašizacija društva se kreće vrtoglavom brzinom'

Obrani pravo na izbor: Nećemo stajati po strani i gledati kako nam oduzimaju prava

Protestni skuo Obrani pravo na izbor

Protestni skuo Obrani pravo na izbor (Foto: Sunčana Marković)

Oko petsto prosvjednica i prosvjednika danas je s protestnog skupa Obrani pravo na izbor odlučno poručilo kako neće dopustiti da se različitim zakulisnim igrama oduzme ženama pravo da same odlučuju o svojim životima.

U trenutku u kojem je povorka takozvanog Hoda za život prolazila pokraj Strossmayerovog trga, dvije su podržavateljice protestnog skupa Obrani pravo na izbor stale ispred povorke pa je došlo je do naguravanja u kojem su privedene slikarica Dunja Janković te glazbenica Dunja Ercegović (Lovely Quinces). Nakon nekoliko sati u policijskoj postaji, obje su puštene bez prekršajne prijave.

Organizatorice prosvjednog skupa Obrani pravo na izbor oštro su osudile privođenje dviju podržavateljica prava na izbor istaknuvši kako zaštitari tzv. Hoda za život, koji su nasilno reagirali na slikaricu, glazbenicu i ostale prosvjednike/ce, nisu ni legitimirani. Ovakvo postupanje, poručuju organizatorice, najbolje oslikava fašističke tendencije u društvu.

"Fašizacija društva se kreće vrtoglavom brzinom i ja ne mogu stajati sa strane i gledati kako se to događa. Moja je reakcija bila instinktivna, nisam htjela samo promatrati i zviždati. Mislim da svaki građanin i svaka građanka moraju početi djelovati i moramo biti glasniji i pružati različite vrste otpora", nakon izlaska iz pritvora rekla je Dunja Janković.

Privođenje Dunje Janković (Foto: HINA/ Denis CERIĆ/ ua)

Privođenje Dunje Janković (Foto: HINA/ Denis CERIĆ/ ua)

"Svjesna sam da ljudi imaju različite svjetonazore i stavove, ali se svjetonazori Hoda za život petljaju u moj privatni život. Došla sam na protuprosvjed jer sam htjela obraniti svoje pravo da odlučujem o svom tijelu. Željela sam stati pred njih i time im poručiti da nije u redu ovo što rade", izjavila je Dunja Ercegović.

"Oni tvrde da im je stalo do života, a zapravo su hodajuća kontradikcija jer se bore za život koji još ne postoji, a zanemaruju život koji postoji. Zanemarena su djeca s teškoćama u razvoju, zanemarena su djeca u vrtićima koja jedu samo brašno i kruh, zanemareni su roditelji koji ne mogu imati djecu, zanemarena su djeca u domovima za nezbrinutu djecu… Nije mi jasno gdje je njihova borbenost u tim slučajevima", dodala je Ercegović.

(Foto: Sunčana Marković)

(Foto: Sunčana Marković)

Prosvjednici i prosvjednice upozorili/e su kako svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Posebno je problematično kada na takve neokonzervativne inicijative podupire lokalna i državna vlast.

Nedopustivo je da krucijalne odluke o našim tijelima donose crkvene strukture, konzervativne grupe i korumpirani političari/ke. Ne dopustimo da nam se dogodi Poljska u kojoj se sprema potpuna zabrana pobačaja", upozorila je Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč.

"Pravo na izbor pravo je koje isključuje bilo kakvu prisilu - niti prisilna trudnoća, niti prisilni pobačaj. Umanjivanje ili potpuna eliminacija prava žene na autonomne odluke i tjelesni integritet moglo bi dovesti, a u zemljama s restriktivnim zakonodavstvima već dovodi, do nezamislivih, zastrašujućih posljedica.", poručili su iz Inicijativa liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini.

Dostojanstven život žena, obitelji i društva u cjelini moguć je samo ako poštujemo sva izborena ljudska prava – od prava na siguran i legalan pobačaj, dostupnu kontracepciju, javne i dostupne zdravstvene servise, do prava na kvalitetno obrazovanje i adekvatno plaćen rad.

"Obrazovanje može i treba imati važnu ulogu u izgradnji uključivog društva, ali mu se ta uloga često osporava. Kvalitetni zdravstveni odgoja utemeljen na potpunim, točnim i znanstveno utemeljenim činjenicama važan je za očuvanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja", rekla je Martina Horvat ispred Platforme 112.

(Foto: Sunčana Marković)

(Foto: Sunčana Marković)

Sara Kekuš iz Inicijative Dobrodošli ukazala je na kontradiktornosti konzervativaca koji istovremeno kriminaliziraju solidarnost prema izbjeglicama i uskračuju radna i socijalna prava ženama, a s druge strane negoduju zbog demografske slike Hrvatske.

Prosvjednicima i prosvjednicama još su se obratile i Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, Mia Gonan ispred Zagreb Pridea, Sanja Juras ispred Lezbijske grupe Kontra, sindikalistkinja i aktivistkinja Jagoda Milidrag Šmid te Alan Sorić iz Udruge Centar za građansku hrabrost i Udruge Protagora.

(Foto: Sunčana Marković)

(Foto: Sunčana Marković)

Podsjetimo, na skupu Obrani pravo na izbor, govorile su Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, Sanja Juras ispred Lezbijske grupe Kontra, te sindikalistkinja i aktivistkinja Jagoda Milidrag Šmid. Pročitano je i pismo podrške liječnika i liječnica iz Inicijative za reguliranje prava na priziv savjesti. Glazbom su program podržale bubnjarice Drum 'n' bijes, Zdenka Kovačiček, Denis Katanec, U pol' 9 kod Sabe te već spomenuta Lovely Quinces. 

Obrani pravo na izbor (Foto: I.Z.)

Obrani pravo na izbor (Foto: I.Z.)

Tagovi: dunja ercegović, dunja janković, fašizam, hod za život, obrani pravo na izbor, policija, pravo na abortus, pravo na izbor, pravo na pobačaj, pravo žene da odlučuje o svom tijelu, privođenje, prosvjed, protesni skup, željka markić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM