U fokusu

na trasi 'hoda za život'

Gerilsko ‘Pravo na izbor’ na ulicama Zagreba zasmetalo udruzi Vigilare

Gerilsko ‘Pravo na izbor’ na ulicama Zagreba zasmetalo udruzi Vigilare

Facebook - Obrani pravo na izbor

Ulice Zagreba dobile su nova obilježja! Naime, na trasi od Tomislavca do Trga, kojom će u subotu hodati zagovaratelji i zagovarateljice povratka na ilegalan pobačaj, jutros su osvanuli natpisi “Pravo na izbor”.

Nepoznati/e počinitelji/ce na ovaj su način očito dali/e potporu subotnjem protestnom skupu “Obrani pravo na izbor” koji će se održati od 10 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu dok istovremeno “za život” bude hodala ekipa iz “U ime obitelji”. 

{slika}

Ovo gerilsko ‘uređivanje’ ulica zasmetalo je udruzi Vigilare, koja je na svojim službenim stranicama objavila da je prijavila “Policijskoj upravi zagrebačkoj devastiranje javne površine (nogostupa) od Trga kralja Tomislava do Zrinjevca s grafitnim natpisom ‘pravo na izbor'”.

“Ovaj čin, osim što je protupravni, gruba je provokacija tisuće ljudi koji će tom trasom sudjelovati u prvom nacionalnom Hodu za život ove subote 21. svibnja 2016. Ovakvo destruktivno ponašanje stvara polarizaciju društva i podiže nepotrebne tenzije. Demokratska društva imaju svoja civilizirana pravila, a ovakve noćne ‘akcije’ moraju se javno (i pravno) osuditi”, uvjereni su civilizirani demokrati iz udruge Vigilare. 

“Od zagrebačke policije zahtijevamo žurnu istragu i pronalaženje počinitelja, a od gradonačelnika Milana Bandića da komunalna služba što prije vrati nogostup u prvobitno stanje”, zaključuju. 

{slika}

Podsjetimo, skup Obrani pravo na izbor organizira nova inicijativa “Obrani pravo na izbor!” koja je osnovana s ciljem očuvanja prava na legalan, siguran i dostupan pobačaj. Suočene s agresivnim ugrožavanjem reproduktivnih prava od strane aktualnih vlasti i klerikalnih inicijativa, feminističke aktivistkinje, inicijative i organizacije udružile su se u inicijativu.

Iz inicijative poručuju da različite inicijative “pod krinkom “zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske” imaju cilj oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu. Uz činjenicu da je pobačaj, iako prema zakonima legalan u RH, nedostupan ženama koje nemaju dovoljno financijskih sredstava, napadi kao što su “Prvi nacionalni hod za život”, “40 dana za nerođene” i slične inicijative, izravan su napad na reproduktivna prava.

{slika}

“Svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati. Ne dopustimo da ženski životi ponovno budu u opasnosti. Obranimo pravo na izbor“, istaknule su aktivistkinje iz Obrani pravo na izbor.