U fokusu

Anketa: 70 posto studenata filozofskog protiv ugovora

Dvije trećine studenata protiv ugovora s Katoličko bogoslovnim fakultetom!

Dvije trećine studenata protiv ugovora s Katoličko bogoslovnim fakultetom!

Prema anketi koju su proveli studenti i studentice Filozofskog fakulteta u Zagrebu više od dvije trećine studenta/ica bezuvjetno se usprotivilo sklapanju ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Rezultate ankete studenti/ice predstavili su u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva jer na vlastitu fakultetu im za to nije odobren prostor. 

Protiv suradnje fakulteta izjasnilo se 70 posto studenata/ica, 23 posto njih podržava suradnju ako su u ugovoru eksplicitno definirani uvjeti suradnje, 5 posto nema stav o tim pitanjima, a samo jedan i pol posto anketiranih bezuvjetno podržava ugovor. Prema riječima koordinatorice Lorene Drakule ovom su anketom studenti/ice željeli pokazati njihovo mišljenje te traže da se ono uzme u obzir u daljnjim glasanjima. “Nadamo se da će anketa biti uzeta u obzir na fakultetskom Vijeću, budući da je Uprava izjavila da štiti interese svojih studenata”, rekla je Drakula. 

Anketa je obuhvatila 2070 studenata/ica, odnosno trećinu ukupnoga broja studenata/ica na Fakultetu. Sastavljena je uz pomoć nastavnika/ica iz sociologije, a provodilo ju je 108 anketara/ki u razdoblju od 27. travnja do 8. svibnja.

Usprkos anketama i kritikama javnosti, dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić nastavlja s autoritativnim načinom vođenja ustanove. Uz obračunavanje sa svojim neistomišljenicima/ama, nedavno je gostujući u Dnevniku HRT – a izjavio da do suradnje fakulteta neće doći iduće godine. Ipak, Filozofskim kruži novi, kozmetički dorađen ugovor koji bi trebao na glasanje. Stoga, sutra, 18.05. studenti/ice su sazvali/e 208. Plenum.  

Podsjetimo, plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu izglasao je 21. travnja nepovjerenje Upravi Fakulteta na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem zbog cenzure, prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju te nepoštivanja zakona i propisa. Također, 28. travnja zatraženo je razrješenje Previšića s dužnosti dekana. Ipak, do toga nije još uvijek došlo jer se on oglušio na nepovjerenje studenata/ica Fakulteta kojeg predstavlja.