Vijesti

16.05.2016. 15:49:39 - Libela/Hina

nakon prosvjeda u zagrebu

SOMK: Pritiske na odgajateljice prijavili smo Međunarodnoj organizaciji rada

(Foto: HINA/ Denis CERIĆ))

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputio je u ponedjeljak prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog pritisaka kojima su na svojim radnim mjestima izložene odgajateljice u vrtiću u proteklih deset dana, rekla je Hini predsjednica sindikata Božica Žilić, koja je dala i intervju za Libelu prije desetak dana

Pritisci su počeli nakon što je SOMK prije deset dana organizirao prosvjed radi zaštite dostojanstva struke i bolje uvjete rada u dječjim vrtićima, a Žilić kaže kako na odgajateljice pritisak rade "gradske strukture" i to preko ravnatelja vrtića. "Traži se od odgajateljica da se ne učlanjuju u naš sindikat, da ne reagiraju, da ne prosvjeduju", tvrdi Žilić.

Zbog toga je sindikat Međunarodnoj organizaciji rada prijavio grubo kršenje prava na slobodu sindikalnog organiziranja, govora i izražavanja. Žilić je naglasila da je nedavni prosvjed organiziran u slobodno vrijeme odgajateljica, odnosno da se nije radilo o štrajku.

SOMK je 5. svibnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirao prosvjed pod sloganom "Daj 5 za DPS (Državni pedagoški standard)" tražeći da se broj djece u grupama dovede u zakonske okvire. Također traže da se hitno donese plan i razvoj mreže dječjih vrtića grada Zagreba, bržu izgradnju i otvaranje novih smještajnih kapaciteta i vraćanje uvjeta i načina dodjela stimulacije koji su bili na snazi do 31. prosinca 2015. voditeljima posebnih i kraćih programa. Traži i povlačenje odredbe o plaćanju prehrane radnika i povećanje financijskih sredstava za kupnju igračaka i potrošnog materijala.

Tagovi: božica žilić, hrvatska, međunarodna organizacija rada, odgajateljice, radnička prava, sindikat, somk, tete u vrtiĆu, vrtići za djecu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM