U fokusu

Apel bivših francuskih ministrica

Prekinimo nekažnjavanje spolnog uznemiravanja!

Prekinimo nekažnjavanje spolnog uznemiravanja!

Sedamnaest bivših francuskih ministrica uputile su apel da se prekine šutnja i nekažnjavanje spolnog uznemiravanja!

“Dosta je. Gotovo je s nekažnjivosti. Nećemo više šutjeti. Sustavno ćemo ukazivati na sve seksističke primjedbe, neprimjerene geste i ponašanje. Ohrabrujemo sve žrtve spolnog uznemiravanja i napada da progovore i podnesu tužbe”, poručile su bivše ministrice svih političkih orijentacija u apelu objavljenom u listu Journal du Dimanche . Dodale su i da zahtijevaju od svih stranaka i političkih skupina da sva trenutna buduća dijele istraže te da pomognu žrtvama da se razotkrije istina. 

Apel su potaknule optužbe protiv zastupnika Zelenih Denisa Baupina. Naime, u proteklih tjedan dana osam je žena, među kojima su četiri zastupnice, optužilo Baupina za spolno uznemiravanja i agresiju. On je to opovrgnuo, no pokrenuta je istraga. 

Ministrica za prava žena Laurence Rossignol istaknula je da vlada priprema izmjene zakona kojima bi se produljila trogodišnja zastara u slučajevima uznemiravanja te kojima bi se omogućilo da tužbe podnesu i udruženja, što traže potpisnice apela.

Potpisnice su bivše ministrice Zelenih Cecile Duflot, Corinne Lepage, Dominique Voynet, ministrice desnice Roselyne Bachelot, Nathalie Kosciusko-Morizet, Vaklerie Pecresse te ministrice ljevice Elisabeth Guigou, Aurelie Filippetti i Fleur Pellerin. Apel je potpisala i Christine Lagarde, sadašnja direktorica MMF-a, a francuski premijer Manuel Valls izrazio je potporu inicijativi na Twitteru.