Vijesti

04.02.2009. 18:48:49 - NEVENKA KOŠČIĆ, (Večernji list)

U Primorsko-goranskoj županiji za sada 5 kandidatkinja

Sonja Cuculić-Brozović bila je u početku devedesetih prva i jedina gradonačelnica u Primorsko-goranskoj županiji, a prema dostupnim podacima, Kastav je prvi u Hrvatskoj vlast povjerio ženi.

I Bakrom je kraće vrijeme vladala žena, a na prošlim izborima žene su zaobiđene, pa su u županiji svi načelnici općina i gradonačelnici muškarci. Hoće li se situacija promijeniti u svibnju, teško je reći. Sve ovisi o naklonosti birača, a zasad je istaknuto pet kandidatkinja.Kastav se vraća ženi
Jedna od njih je Vesna Buterin, kandidatkinja HDZ-a za riječku gradonačelnicu, druga je članica SDP-a, Zdenka Vukelić, iz Novog Vinodolskog, a treća je opet Kastavka Željka Vrljić. I ona je kandidatkinja HDZ-a, pa ako bude izabrana, Kastvom će opet vladati žena, ali sada drugog političkog predznaka. Iznenađenje je HNS koji je načelnicu Omišlja kandidirao Dunju Mihelec-Buljević, a za gradonačelnicu Opatije Marinu Gašparić.

- Nemamo još sva imena za općine i gradove u županiji, ali mislim da ćemo kandidirati još tri načelnice, odnosno gradonačelnice, kazala nam je Nada Đurić-Turina, predsjednica županijskog HNS-a.

Listu kandidata nije zaključio ni SDP. Ostalo je još pet ili šest jedinica lokalne samouprave, pa je moguće da će biti još koja kandidatkinja, kazali su nam u toj stranci, a sličan odgovor dobili smo i u HDZ-u.

- Pregovaramo s mogućim koalicijskim partnerima u četiri grada, ali važno je napomenuti da u gradovima i općinama gdje HDZ obnaša vlast, ima mnogo žena na vodećim položajima, rekao nam je Nikša Grabovac.Žene su temeljitije
Bivša gradonačelnica Kastva, Sonja Cuculić-Brozović, i dalje je u politici, a zastupa kao i uvijek boje SDP-a. Iz doba kad je bila gradonačelnica nosi lijepa iskustva, a sa zadovoljstvom ističe da su tada riješeni neki životno važni problemi građana.

- Teško mi je reći tko bolje obnaša političku funkciju i ne bih željela da se kolege muškarci naljute, ali ipak smatram da su žene bolje zbog dviju činjenica. Osjetljivije su na prava ljudi s margina društva, a bolje su i u provedbi zaključaka i odluka. Ne bih željela generalizirati, ali mislim da muškarci puno pričaju, a sporo ostvaruju odluke, kaže S. Cuculić-Brozović.

U politici je dugo i Željko Glavan (HSLS), koji kaže:

- Na žene u politici ne gledam kao na žene nego kao na političarke. Pripadnost spolu nema veza s kvalitetnim obnašanjem dužnosti. Mislim da bi ih trebalo biti više, ali ne zbog kvota nego zbog njihovih odluka.

Tagovi: lokalni izbori, političarke

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM