U fokusu

kickstarter kampanja

Priče za laku noć za buntovne djevojčice – 100 priča o izvanrednim ženama

Priče za laku noć za buntovne djevojčice – 100 priča o izvanrednim ženama

Priče za djecu često su prava rasadišta rodnih stereotipa, a junakinje koje bi djevojčicama i dječacima mogle pružiti drugačiju sliku o ženama još uvijek su prava rijetkost. Novinarka Elena Favilli i dramaturginja Francesca Cavallo, osnivačice tvrtke Timbuktu Labs, prepoznale su koliko u dječjim pričama nedostaje ženskih likova, a pogotovo snažnih i uspješnih junakinja, te su odlučile napraviti “Priče za laku noć za buntovne djevojčice” (Good Night Stories for Rebel Girls) i pokrenuti kickstarter kampanju kako bi knjiga uistinu ugledala svjetlo dana.

“Priče za laku noć za buntovne djevojčice” je dječja knjiga od 100 priča za laku noć o životima 100 izvanrednih žena iz prošlosti i sadašnjosti, ilustrirana od strane 100 umjetnica koje dolaze iz raznih dijelova svijeta. Svaka je priča napisana u stilu bajke, zauzima jednu stranicu te je ilustrirana portretom koji najbolje prikazuje duh junakinje.

{slika}

“Priče za laku noć za buntovne djevojčice” neće samo biti prilika da inspiriramo djevojčice kroz pustolovine ovih nekonvencionalnih žena. To će također biti kolekcija portreta kreirana od strane najtalentiranijih umjetnica našeg vremena, poručuju idejne pokretačice pozivajući na donaciju novca za ovaj projekt.

Kažu da su odlučile napraviti drugačiju zbirku priča za laku noć prije svega zato što su i same žene te razumiju koliko je važno da djevojčice odrastaju okružene ženskim uzorima s obzirom na to da im to pomaže da imaju više samopouzdanja i postave veće ciljeve. “Shvatile smo da je u 95 posto knjiga i televizijskih serija uz koje smo odrastale nedostajalo djevojaka na istaknutim pozicijama. Malo smo istraživale i otkrile da se ovo nije previše promijenilo u posljednjih 20 godina pa smo odlučile napraviti nešto u vezi toga”, objasnile su Favilli i Cavallo.

Pozivaju roditelje da ove priče čitaju i sinovima. “Ključno je da se nauče identificirati i suosjećati sa ženskim junakinjama”, poručuju i dodaju kako su priče u knjizi izvrstan izvor inspiracije za svakoga bez obzira na rod i dob.