Vijesti

04.05.2016. 15:05:40 - J.T.

'Ne bojim se ja njih'

Švedska aktivistkinja s uzdignutom šakom hrabro stala pred 300 neonacista

(Foto: David Lagerlöf/Twitter)

Fotografija jedne hrabre žene iz Švedske koja se suprotstavlja neonacistima dospjela je ovih dana s društvenih mreža u sve svjetske medije. Radi se o 42-godišnjoj Tess Asplund koja je na Međunarodni praznik rada stala ispred vođa neonacističkog marša u gradu u središnjoj Švedskoj i prkosno digla šaku u zrak prije nego ju je policija odvukla.

Asplund je reagirala na marš oko 300 desničarskih ekstremista iz militantne organizacije Nordijski pokret otpora te je stala ispred njih i prepriječila im put. U tom ju je trenutku snimio fotograf David Lagerlof te objavio fotografiju na svom Twitter profilu.

Fotografija ove snažne i hrabre žene podijeljena je od strane tisuća Skandinavaca/ki na Twitteru i Facebooku te se već smatra kultnom u modernoj švedskoj povijesti.

Asplund je tu nedjelju sudjelovala u protudemonstracijama i za lokalne je medije rekla da je šokirana time koliko je fotografija postala popularna. "Ja obično stojim s podignutom šakom tijekom prosvjeda, ovo nije novo za mene", rekla je Asplund koja iza sebe ima 26 godina bavljenja aktivizmom.

"Samo sam, dok su dolazili, osjetila - 'vi ne biste trebali biti tu' - a onda je jedan od njih počeo zuriti u mene pa sam ja uzvratila zurenjem. Nije ništa rekao kao ni ja, a onda je policija došla i odvukla me", prepričala je Asplund.

Kad su je upitali je li se bojala suočavanja s Nordijskim pokretom otpora, među čijim članstvom ima puno nasilnih zločinaca, Asplund je jednostavno odgovorila: "Ne bojim se ja njih".

Twitter/Screenshot

Twitter/Screenshot

Tagovi: aktivizam, hrabrost, neonacizam, nordijski pokret otpora, praznik rada, prosvjed, švedska, tess asplund

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM