Vijesti

27.04.2016. 10:37:19 - Libela

EU, prodala si dušu vragu!

Prosvjed protiv boravka Erdogana u Hrvatskoj!

(Foto: CMS)

Povodom gostovanja turskog predsjednika Erdogana, Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL prosvjeduju protiv dolaska diktatora u Hrvatsku! 

U 11:05 policija je počela legitimirati aktiviste i aktivistkinje koji/e su pozivali/e na skidanje maski i na odbacivanje pristupa kojim hrvatske vlasti, primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija, ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika. Gospodarska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati.

Ovim apelom Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL podsjećaju na posljedice đavoljeg dogovora s Turskom s početka ožujka

- tursku vlast se optužuje za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom
- Turska je ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju;
- uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje.

Ovaj popis mogao bi se produžiti i dodatno podebljati argumentaciju zašto je Turska sve samo ne sigurna zemlja, i to pravnim i praktičnim aspektima koji proizlaze iz spornog dogovora EU-Turska. Među ostalim, EU, pa tako i Hrvatska kao njena članica, ovim ugovorom krše međunarodno pravo i kroz Ženevsku konvenciju o statusu izbjeglica koja je ključni mehanizam za pomoć ljudima kojima je potrebna zaštita.

Turski su državljani kao i pripadnici etničkih skupina koje žive u Turskoj, jedna od najvećih izbjegličkih populacija u svijetu koja traži utočište od kršenja ljudskih prava i ograničavanja slobode izražavanja kao i drugih vrsta sloboda.

(Foto: CMS)

(Foto: CMS)

No, ako ni to nije dovoljno da bi se diskreditiralo Erdoganovu politiku, Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL naglašavaju sramotno stanje medijskih i akademskih sloboda u Turskoj. Naime, Turska je zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi. A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv. protuterorističkim akcijama.

(Foto: CMS)

(Foto: CMS)

Tagovi: crosol, erdogan, inicijativa dobrodošli, izbjeglička kriza, kršenje ljudskih prava, medijske slobode, prava žena, prosvjed, sirija, turska, turski predsjednik

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM