U fokusu

sramotni uvjeti

Prosvjed izbjeglica u Porinu!

Prosvjed izbjeglica u Porinu!

L.Š.

Tridesetak izbjeglica počelo je s prosvjedom danas u 10 sati danas zbog loših uvjeta zbrinjavanja koje im pruža RH. Kako doznajemo, izbjeglice smještene u hotelu Porin se žale na nedostatak zdravstvene zaštite, neadekvatnu hranu i manjak informacija o pravnoj zaštiti.

Na prosvjedu izjave daje i mladić Karzan Azad iz Iraka koji kaže da su izbjeglice tretirane kao životnje, da nemaju prava i da ne znaju hoće li biti deportirani, pušteni ili će zadovoljiti neke uvjete za dobivanje međunarodne zaštite.

Dodao je i kako su neke od izbjeglica tu preko dva tjedna čekaju na uzimanje otisaka pristiju, iako se prema zakonima RH navodi kako bi to trebalo biti učinjeno u najkraćem roku. Također, iz tog razloga, kako je i Karzan Azad sam rekao sa mnogima još uvijek nisu napravljeni ni intervjui.

Medicinska skrb im je nedostupna, rekli su prosvjednici i prosvjednice reporterki N1 televizije.

Osim toga, u Porinu ima ih bolesnih ljudi, trudnica, djece – nemaju dostupnog stomatologa ili ginekologa, niti kakvu adekvatnu medicinsku pomoć – bez zdravstvenog osiguranja, naime, izbjeglice su prisiljene plaćati privatne liječnike, što im je u potpunosti nemoguće, prenosi N1.

S obzirom na to da izbjeglice dobivaju 20 posto od osnovice za dobivanje socijalne pomoći, što ispada oko 120 kuna mjesečno, jedva si mogu priuštiti išta. 

Prema informacijama kojima raspolaže Inicijativa Dobrodošli! od izbjeglica koje su bile zadržane u kampu u Slavonskom Brodu pa bile premještene u Ježevo jer nisu zatražile međunarodnu zaštitu, deportacije izbjeglica, odnosno vraćanje izbjeglica koje nisu zatražile zaštitu u zemlje porijekla, iz Hrvatske su počele ovih dana, objavljeno je na stranicama Inicijative Dobrodošli prije nekoliko dana.

Pretpostavlja se kako su direktan povod današnjem prosvjedu uz loše uvjete zbrinjavanja i započete deportacije.

Naime, kako navode iz Inicijative, dio osoba koje nisu zatražile međunarodnu zaštitu nalazi se u detencijskom centru u Ježevu koji predstavlja svojevrsni “zatvor” jer je to objekt zatvorenog tipa u koji je pristup ograničen – tako da su i informacije o uvjetima tamo su šture. Također, započelo je vraćanje izbjeglica iz Europskih zemalja, poput Njemačke i Austrije u Hrvatsku, te se i one smještaju u prihvatilišta za izbjeglice.

 

*Tekst je tijekom dana dopunjavan novodostupnim informacijima.