Vijesti

13.07.2009. 14:10:43 - Jelena Lovrić (Jutarnji list)

Prenosimo kolumnu Jelene Lovrić:

Premijerko, povucite antibaby zakon

(Foto: lepiaf.geo)

Premijerka Jadranka Kosor hitno bi morala povući Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji prošli tjedan nije izglasan samo zato što je opozicija u Saboru uspjela srušiti kvorum. Štete provođenja takvog zakona višestruke su i dalekosežne.


Kosor mora povući zakon zato što je loš, rigidan, nehuman i protuustavan. Parovima koji žele, a ne mogu imati djecu zapravo otežava put do roditeljstva. Pravi razliku među ljudima na osnovi bračnog statusa pa bi lako mogao pasti na Ustavnom sudu. Samo parovima u braku daje pravo na umjetnu oplodnju. Izvanbračnima uskraćuje pravo na djecu. Za žene će procedura zbog određenih zakonskih ograničenja postati teža nego dosad, bolnija i traumatičnija nego što je to nužno. Rješenja su na štetu pacijenata, potencijalnih roditelja, i nataliteta. Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji zapravo se pretvorio u pravi antibaby zakon.

 

Katastrofalan  dojam pojačao je ministar zdravstva Darko Milinović koji kao da je stigao iz neke džamahirije. U stvarima koje su vrlo delikatne prirode nastupio je kruto i bahato poput revolveraša. Bez ikakve empatije prema ljudima koji sanjaju o vlastitom djetetu. Goropadan u stavu i retorici. Svoju je funkciju shvatio kao ovlaštenje da se može poigravati ljudskim sudbinama i životima, po vlastitom  nahođenju razvrstavati ljude na one koji imaju pravo na roditeljstvo i one kojima se ta sreća uskraćuje. Pred parlamentom je izjavio da oni koji nisu spremni ući u brak nisu spremni ni za djecu. Izvrijeđao je žene, jednoroditeljske obitelji, izvanbračnu djecu. Hrvatsku je predstavio kao neku krajnje zatucanu zemlju. Ministar, kao i njegov nazadni zakon, sramota su za ovu državu.Nadalje, premijerka Kosor morala bi povući zakon i zato što joj u ovom trenutku ne valja stvarati zlovolju ondje gdje to nije neizbježno. Njezinoj će Vladi trebati snažna podrška zato što će pod pritiskom ekonomskih i socijalnih problema morati donositi vrlo nepopularne mjere.


U takvoj situaciji dobro je izbjeći nepotrebno otvaranje bokova. Subotnji prosvjedi protiv antibaby zakona nisu djelovali kao neka velika prijetnja, ali pametna vlast u kriznim, tenzijama prebukiranim vremenima ne bi sama sebi stvarala nepotrebne probleme. Donošenjem zakona, koji je prema ljudskoj muci bešćutan i arogantan, Vlada sije nezadovoljstvo i revolt i ondje gdje ih ne mora biti. Situacija vapi za saveznicima, ona stvara protivnike!Na koncu, Jadranka Kosor morala bi povući nakazni i po mentalnoj matrici srednjovjekovni zakon i zato što je žena. Rodnu pripadnost obično ne smatram validnim argumentom, ali kad je već premijerka naglašava i upotrebljava, onda valja upozoriti na strašnu diskrepanciju da će se u mandatu prve žene na čelu Vlade usvojiti zakon koji je protivan interesima žena i djece.Antibaby zakon bit će, štoviše, među prvima u njezinu mandatu! Kosor je dosad nastojala njegovati posve drukčiji imidž. Ako ne stopira zakon, koji je skrojio grubijanski muški mozak, sama će uništiti sliku koju je o sebi dosad pokušala stvoriti. U taj kontekst onda ide i odluka da najveći teret smanjenja državne potrošnje ukidanjem besplatnih udžbenika i prijevoza za školarce podnesu djeca. Od oko 800 rebalansom srezanih milijuna Vlada dvije trećine kani uštedjeti na juniorima. Je li to poruka koju premijerka Kosor šalje Hrvatskoj?

Tagovi: jadranka kosor, potpomognuta oplodnja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM