U fokusu

Strahuje se da je 400 izbjeglica poginulo danas na Sredozemnom moru

Strahuje se da je 400 izbjeglica poginulo danas na Sredozemnom moru

Za sada nepotvrđena medijska izvješća, koja su krenula od BBC-ja na arapskom, govore o gotovo 400 poginulih izbjeglica, uglavnom iz Somalije, čiji se pretrpani brod prevrnuo u blizini egipatske obale.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella kazao je u ponedjeljak da je nekoliko stotina migranata izgubilo život u novoj tragediji u Sredozemlju.

Daily Mail, javlja kako je većina izbjeglica iz Somalije, Etiopije i Eritreje, a da su pokušavali doći do Italije. 

Mattarella, govoreći na dodjeli kulturnih nagrada u Rimu, rekao je da se dogodila još jedna tragedija na Mediteranu. “Europa treba razmisliti o još jednoj tragediji u kojoj je, izgleda, nekoliko stotina ljudi izgubilo život”, kazao je talijanski predsjednik. Pojedinosti nije iznio.

BBC Arabic poziva se na somalijskog veleposlanika u Egiptu koji je izvijestio o brodolomu i mogućih 400 žrtava.

UPDATE: 

Egipatski, talijanski i grčki dužnosnici nisu mogli potvrditi izvješće britanske mreže BBC u ponedjeljak da je brod s 400 somalskih migranata potonuo u vodama Egipta dok je plovio prema Italiji. 

Dužnosnici u Egiptu nisu mogli odgovoriti na upite talijanskih priobalnih straža koje koordiniraju operacije spašavanja u vodama između Italije i Libije i rekli su da nemaju podataka o brodolomu.

Egipatski dužnosnici potvrdili su da su pronašli šest tijela u nedjelju i spasili 108 migranata iz polupotopljenog gumenog čamca.

Grčke priobalne straže rekle su da ni one nemaju obavijesti o novoj tragediji, a veleposlanik Somalije u Egiptu na kojeg se pozivao BBC kad je prenio vijest o nesreći, nije bio dostupan, javlja Reuters. 

U Ženevi je glasnogovornik UNHCR-a William Spindler rekao da njihovi “uredi u Egiptu, Italiji i Grčkoj pokušavaju istražiti dojave o nesreći no da je zasad ne mogu potvrditi”.

U međuvremenu je zabrinutost izrazio somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud u poriopćenju u kojem kaže kako imaju “izvješća da su mnogi Somalci poginuli u tragediji”.

Glasnogovornica Frontexa, agencija za operativnu suradnju na vanjskim granicama Europske unije, rekla je da nemaju potvrdu o nesreći.

Prema somalskim dužnosnicima brod je izgubio vezu s kopnom dan pošto je napustio Egipat. 

Prije točno prije godinu dana 800 migranata utopilo se 110 km od libijske obale što je bila najveća katastrofa u Sredozemnom moru nakon Drugog svjetskog rata.