Vijesti

10.07.2009. 09:06:18 - Sergej Županić (Večernji list)

Komentar: Uspon i pad Katoličke Republike

(Foto: CarbonNYC)

Iako je premijerka Jadranka Kosor, dok je još bila Sanaderova pobočnica, kritizirala HDZ-ov Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), on je ostao nepromijenjen, dakle represivan te štetan za zdravlje žena i demografsku politiku nacije.

Dokumentu se prigovara i da je neciviliziran te protuustavan, što je posljedica toga što je napravljen isključivo po mjeri dogmatskog interesa Kaptola. U zakonu se na 12 mjesta spominje "zabranjuje se", a na još 16 mjesta nešto se "ne dopušta". Zakon će, s druge strane, kako je u "Otvorenom" rekao dr. Renato Bauman, prepoloviti broj djece iz MPO, a troškovi će dvostruko porasti.

Što to zakon uopće pruža 20-ak posto stanovništva Hrvatske u fertilnoj dobi koje ima problema s onim što civilizirani dio Europe liječi kao bolest? Za račun Kaptola HDZ je zdravstveni problem proglasio vjerskim pitanjem, a znanstvene argumente zanemario je pred vjerskodogmatskima. Ministar Milinović nameće svoj rigidni stav po kojem nitko tko nije spreman za brak nije spreman ni za odgoj djece, Stjepan Kundić iz HDZ-a održao je, pak, u srijedu u Saboru sat predavanja doslovno o Starom zavjetu (!), a na fundamentalističku agendu Marijane Petir iz HSS-a uopće ne treba trošiti riječi.

Ne smeta im što je lažna tvrdnja da se u MPO-u embriji zamrzavanjem ubijaju. Da je to istina, iz njih se ne bi moglo razviti dijete, što znamo da ne stoji. Laž je i to da MPO uništava živote jer se neki embriji odbacuju. Velika većina, naime, ima pogreške te bi i u prirodnoj trudnoći bili odbačeni, i to u prvim danima čak 60 posto. Hoće li HDZ i Kaptol izvan zakona staviti i samu Kreaciju!? Uostalom, uopće je suludo pozivanje na katoličanstvo Hrvatske jer dvije trećine Hrvata podržavaju MPO i suosjeća sa 100.000 onih kojima MPO treba.

Oni su puka valuta u političkoj trgovini za HDZ, koji je ionako godinama sa sve manje novca za MPO minirao njihova zakonska prava. Kaptol pak fućka na to što će parovi uz teške fizičke, emotivne i financijske posljedice ići u inozemstvo na liječenje. Kaptol će ostvariti svoj cilj - osvojit će još dio političke vlasti u zemlji, koja će na taj način nastaviti putem transformacije u vjersku državu. No, sloboda je nezgodna i nezaustavljiva stvar te će se, ako Bog da, već za godinu dvije, ovakav zakon pamtiti kao zatucan i primitivan i to onako kako danas gledamo na inkviziciju.

Tagovi: jadranka kosor, potpomognuta oplodnja, religija

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

Snježana:
Kaptol je postao leglo primitivizma a ne katolicizma. Pogledajmo samo kako brane svoje pedofile, kakve si palače grade, kako se bore za sve materijalno i oduzimaju narodu, kada su nešto u zadnje vrijeme dobro narodu napravili, u sve se petljaju ali kriminal podržavaju i "praštaju" a raju tlače sa glupim dogmama Isus se u grobu okreče
10.07.2009. 10:30
Mirjana:
Kod odlučivanja o umjetnoj oplodnji jednako kao i kod pitanja abortusa Crkvu bi trebalo
isključiti. Potrebno je donositi Zakone u skladu s ljudima o kojima se radi, vremenu u kojem živimo i mogućnostima kojima raspolažemo.
10.07.2009. 15:25
newman:
Radi se o čistom primitivizmu kojem nema mjesta u 21. stoljeću. Ovaj zakon nas vraća nekoliko stoljeća unazad. Ono što me najviše nasmijava što si ta banda lopova i kriminalaca okupljenih pod zajedničkom kraticom HDZ daje za pravo utvrđivati što je moralno, a što nije, dok su sami povezani sa podzemljem, ubojstvima, drogom, lopovlukom i općenito kriminalom najgore vrste.
A što se Crkve tiče, ovakva kakva je kod nas nema nikakvog smisla. Podrška ovakvom zakonu samo dokazuje da Crkva u Hrvata nema na relevantnim pozicijama niti jednog intelektualca koji je uopće sposoban shvatiti o čemu se tu u stvari radi, vezano uz MPO. U svakom slučaju, Crkva nema što tražiti u politici niti bi se smjela miješati u bilo kakve političke odluke koje utječu na život građana.
08.09.2009. 13:29

Iz drugih medija

AEM