U fokusu

Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata

U Zagrebu u 18 sati prosvjed protiv sramotne oslobađajuće presude Šešelju!

U Zagrebu u 18 sati prosvjed protiv sramotne oslobađajuće presude Šešelju!

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, samozvanom četničkom vojvodi, za zločine nad civilima u Hrvatskoj, B-H i Vojvodini  Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata organiziraju prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 18h (kod zdenca Manduševac) pod nazivom “Oslobođenje Šešelja – PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE!”.

“Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže u ovom prosvjednom činu solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima koje je današnja oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje”, navodi se u pozivu.

Podsjećamo, samoprozvani četnički vojvoda Vojislav Šešelj danas je prvostupanjskom nepravomoćnom presudom oslobođen po svim točkama optužnice, a na presudu je reagirala i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću nazvavši presudu ‘najporaznijom do sada’, a više možete pročitati ovdje.

“Progoni kao zločin protiv čovječenosti, većina proglašava da nije kriv. Ubojstvo kao povreda običaja ratovanja većina nalazi da optuženi nije kriv. Mučenje kao povreda običaja ratovanja optuženi niije kriv. Okrutno postupanje većina smatra da nije kriv. Protjerivanje kao zločin protiv čovječnosti nije kriv. Nečovječna djela, prislno premještanje, većina smatra da nije kriv. Bezobzirno razaranje sela kao kršenje običaja ratovanja većina nalazi da nije kriv. Razaranje i oštećivanje religijskih institucija većina smatra da nije kriv. Pljačka javne ili privatne imovine jednoglasno vijeće proglašava da nije kriv. Šešelj je oslobođen po svim točkama optužnice i slobodan je”, zaključio je sudac International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – ICTY presudu Vojislavu Šešelju, a prenio Centar za mirovne studije.