U fokusu

Otvorite granice!

Prosvjed izbjeglica na grčko-makedonskoj granici

Prosvjed izbjeglica na grčko-makedonskoj granici

Stotine izbjeglica zarobljenih u privremenom izbjegličkom kampu u Grčkoj protestiralo je u nedjelju nedaleko od granice s Makedonijom, zahtijevajući da se granica otvori u nadi da će uspjeti ući u Europu, unatoč novim odlukama Europske unije kojima bi se dio izbjeglica vratio natrag.

Oko 50 tisuća izbjeglica i migranata/kinja ostalo je zarobljeno u Grčkoj nakon zatvaranja tzv. Balkanske rute, što im je onemogućilo odlazak u zapadnoeuropske zemlje, prenosi Reuters. Mnogi/e od njih žive u lošim uvjetima nedaleko od grada Idomeni na granici s Makedonijom. Oko 400 prosvjednika/ica okupilo se u kampu u nedjelju, mašući s bijelim rupcima i držeći natpise “Otvorite granice”. Grčka je policija napravila liniju kako bi spriječila prosvjednike/ice da se primaknu ogradi koja dijeli kamp od Makedonije.

“Danas smo ovdje, kao i svakoga dana, zato što ne odustajemo. Prosvjedujemo za dobrobit žena i djece”, rekla je Sirijka Hana. “Ljudi smo i imamo prava, što je razlog zašto smo danas ovdje, a s prosvjedima ćemo nastaviti dok se granice ne otvore”.

Grčka poručuje kako je sada prioritet da izbjeglice napuste kamp u Idomeniju, zbog čega je pojačala napore da ih preseli u kampove nedaleko od grada. Također je ubrzan proces stvaranja prihvatnih centara za oko 30 tisuća izbjeglica kako bi se pomoglo s rastućim brojem izbjeglica koje dolaze zbog zatvorenih granica.

Zbog dogovora EU i Turske, stotine novopridošlih izbjeglica zadržano je u posljednjih tjedan dana, a osobe kojima će zahtjev biti odbijen, vraćat će se u Tursku.