Vijesti

26.03.2016. 12:15:01 - Hina/Libela

uhićenje u haagu

HND: Pustite Florence Hartmann odmah na slobodu

Florence Hartmann

Florence Hartmann (Foto: YouTube/Screenshot)

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je u petak uhićenje francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala Florence Hartmann zatraživši da ju se odmah pusti na slobodu.

Hartmann je uhićena u četvrtak ispred zgrade Haškog tribunala tijekom izricanja presude Radovanu Karadžiću za ratne zločine, među kojima i za masakr u Srebrenici, a o kojima je Florence Hartmann izvještavala kao novinarka.

HND u priopćenju, koje potpisuje predsjednik Društva Saša Leković, podsjeća da je Hartmann u knjizi "Mir i kazna", objavljenoj  2006. godine - nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte - između ostaloga pisala i "o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra".

Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje suda te joj je, uz novčanu kaznu, određena i zabrana prilaska zgradi suda, koju je ona jučer prekršila zbog čega je uhićena.

HND smatra da je nedopustivo skrivanje činjenica o važnim temama poput ratnih zločina kao i zabranjivanje objave takvih činjenica. "One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure", zaključuje HND.

Tagovi: florence hartmann, genocid, haag, hnd, hrvatsko novinarsko društvo, radovan karadžić, saša leković, srebrenica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM