U fokusu

Rodni jaz

Ne vidi se kraj dugoj borbi za ravnopravnost spolova

Ne vidi se kraj dugoj borbi za ravnopravnost spolova

Europska komisija objavila je novu strategiju kojom nastavlja svoj rad na ravnopravnosti spolova, pod nazivom Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova za 2016. – 2019.

U strategiji je određeno više od trideset ključnih mjera koje je potrebno provesti u pet tematskih prioritetnih područja koja uključuju:

– povećanje broja žena koje sudjeluju na tržištu rada i jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca

– smanjenje razlike u plaćama, primanjima i mirovinama između spolova te borba protiv siromaštva žena

– promicanje ravnopravnosti žena i muškaraca u donošenju odluka

– suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja te zaštita i potpora za žrtve i

– promicanje ravnopravnosti spolova i ženskih prava diljem svijeta

Osim toga, naglašava se potreba za integracijom perspektive ravnopravnosti spolova u sve politike EU-a te u sve EU-ove programe financiranja.

Tekst dokumenta Strateško djelovanje za ravnopravnost spolova za 2016. – 2019.  možete naći na poveznici.

Također, Europska komisija je objavila godišnje izvješće Ravnopravnost žena i muškaraca 2015., u kojem su neki od podataka ohrabrujući, dok su neki zabrinjavajući. Tako je stopa zaposlenosti žena u trećem kvartalu 2015. bila je najviša do sada – 64,5 posto, ali je još uvijek ispod stope zaposlenosti muškaraca od 75,6 posto.

Ograničeni napredak postignut je zadnjih nekoliko godina u poboljšanju mjera usmjerenih na pomirenje privatnih i profesionalnih obaveza. Žene imaju koristi od obrazovanja, ali se nalaze uglavnom u sektorima koji su slabo plaćeni.

Dvostruka opterećenost još je uvijek stvarnost za zaposlene žene u svim zemljama članicama, koje su u 2015. obavljale tri četvrtine kućanskih poslova i dvije trećine poslova vezanih uz brigu o djeci. Također, plaćaju visoku cijenu za skraćeno radno vrijeme, koje je po satu manje plaćeno nego puno radno vrijeme.

Mirovine žena su u prosjeku 40 posto niže od mirovine muškaraca i nema naznaka da će se jaz u plaćama i mirovinama smanjiti.

U zaključku Izvješća naglašava se da se ne vidi kraj dugoj borbi za ravnopravnost. Do značajnog napretka došlo je u području rada i političke zastupljenosti, ali postojanje jaza u plaćama i mirovinama između žena i muškaraca pokazuje nastavak neravnopravnosti u mnogim područjima.

Problematiziranje prepreka ravnopravnosti spolova ne smije biti prepušteno slučaju. Upravo zato, ciljevi navedeni u Strateškom djelovanju za ravnopravnost spolova za 2016. – 2019. trebaju se ostvariti, u paralelnim i posebnim aktivnostima za svako prioritetno područje.

Izvješće možete pročitati ovdje.