Vijesti

08.07.2009. 15:37:15 - Gabrijela Bijelić / EPEHA (Slobodna Dalmacija)

Dubrovnik: 'ženske' tvrtke ne idu u stečaj

(Foto: FaceMePLS)

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 13 posto zaposlenih radi u "ženskim" tvrtkama, koje su u vlasništvu ili pod upravom poduzetnica. Uglavnom je riječ o uslužnim obrtima, uslugama financijskog savjetovanja i računovodstva, te trgovine i nekretnina, koji akumuliraju najviše dobiti.

- Žene su pouzdani poslovni partneri. U tvrtkama u kojima su one vlasnice nije proglašen ni jedan stečaj, a i radno je okruženje ugodnije - kaže Terezina Orlić, predsjednica ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug", kojemu je cilj popularizacija uloge žena u poslovnom svijetu i poticanje ženskog poduzetništva.

- Zastupljenost žena na vodećim pozicijama u našoj županiji, kao i ostatku Hrvatske, premala je. Zbog toga će se "Krug" na jugu angažirati na umrežavanju tvrtki i individualnih poduzetnica kako bismo ženama olakšali ulazak i opstanak u poslovnom svijetu - veli predsjednica dubrovačkoga "Kruga", koja priliku za žensko poduzetništvo vidi i u jačanju tzv. mikropoduzetničkih tvrtki do 10 zaposlenih, gdje je nježniji spol već pri vrhu ljestvice uspješnih.

- U našoj je županiji 22 posto trgovačkih društava čije su većinske vlasnice poduzetnice, a u "ženskim" je tvrtkama za četiri posto brži i porast prihoda - podsjeća Terezina Orlić.

Dodaje kako su u udrugu dobrodošle i političarke, poslovne žene, direktorice i sve buduće članice koje bi ugledom i iskustvom mogle pripomoći afirmaciji poduzetništva, te izjednačavanju muškaraca i žena prema ovlastima i primanjima.

"Krug" planira i održavanje seminara koji će ženama u poduzetništvu koristiti u prevladavanju prepreka poput dostupnosti financija i novčanih poticaja, informacija o kretanju tržišta, ali i upoznavanje sa zakonodavstvom koje regulira područje njihova djelovanja.

 

Žene potplaćene
Istraživanja na nacionalnoj razini pokazuju da je među poduzetnicima dvostruko više muškaraca. Na upravljačkim pozicijama žena je samo 27 posto, a u nadzornim odborima tek 19 posto. Među osnivačima trgovačkih društava samo je četvrtina žena, a među nezaposlenima njihov je udio 59 posto. U pojedinim gospodarskim granama žene imaju i 25 posto nižu bruto plaću od muškaraca. 

Tagovi: poduzetništvo, tržište rada, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM