U fokusu

nezadovoljstvo reformom

Na francuskim ulicama deseci tisuća mladih protiv reformi radnog prava

Na francuskim ulicama deseci tisuća mladih protiv reformi radnog prava

EPA/IAN LANGSDON

Nezadovoljni reformom radnog prava koju ocjenjuju preliberalnom, desetci tisuća mladih sudjelovali su u u prosvjedima u četvrtak diljem Francuske. 

Neka sveučilišta i srednje škole su bili zatvoreni, a prosvjednici/e sukobili su se redarstvenim snagama, pri čemu su 23 osobe uhićene, a desetak je lakše ozlijeđeno.

U prosvjedima, organiziranim u više francuskih gradova, sudjelovalo je 69.000 ljudi, po procjeni vlasti, a 150.000 po procjeni organizatorica. To je manje od 220.000 do 400.000 prosvjednika zabilježenih prije osam dana.

Socijalistička vlada je u međuvremenu načinila ustupak i vratila se na brojne sporne točke svoje reforme koja je potaknula pobunu ljevice, što zabrinjava vladu godinu dana prije predsjedničkih izbora.

Premda su sindikati skloni reformi s odobravanjem dočekali te ustupke, najveći studentski sindikat UNEF i srednjoškolske organizacije izrazile su želju da nastave prosvjede te i dalje traže povlačenje nacrta.

{slika}

“Ne želimo biti topovsko meso”, “Na ulicu sada kako ne bismo ondje završili za 30 godina”, izvikivali su prosvjednici u pariškoj povorci.

Dvjestotinjak srednjih škola nije radilo jer su učenici blokirali svoje ustanove, navode srednjoškolske organizacije.

Sveučilišni kampusi u Parizu, Lyonu i Bordeauxu također su bili zatvoreni. U intervenciji redarstvenih snaga na fakultetu u Strasbourgu pet osoba je ozlijeđeno, navodi UNEF.

Tijekom prosvjeda, manje skupine mladih napale su policiju, a došlo je i do uništavanja gradske imovine.

Nacrt zakona, smatra vlada, treba ukloniti zapreke zapošljavanju kako bi se smanjila velika nezaposlenost koja je viša od 10 posto. No nacrt, misle njegovi kritičari/ke, previše ide na ruku poslodavcima i mogao bi povećati nesigurnost radnika.

Nezadovoljni sindikati, CGT i FO, planiraju nove prosvjede 31. ožujka.

{slika}