U fokusu

kampanja unicef-a

Samo na današnji dan oko 41.000 djevojčica je prisiljeno stupiti u brak

Samo na današnji dan oko 41.000 djevojčica je prisiljeno stupiti u brak

Povodom Međunarodnog dana žena, UNICEF i organizacija Bridal Musings potresnim videom su upozorili kako su žene i djevojčice daleko od ravnopravnog tretmana u društvu.

Naime, samo ove godine u svijetu će više od 15 milijuna djevojčica mlađih od 18 godina biti prisiljene stupiti u brak. Samo na današnji dan oko 41.000 djevojčica će biti udane za muškarce koji su često dvostruko ili čak trostruko stariji od njih.

Djevojčice tako gube priliku za obrazovanjem, osobnim razvojem, samoaktualizacijom i ostvarivanjem svojih talenata i potencijala. Nad njima je vršeno nasilje – psihičko, fizičko i seksualno.

UNFPA (United Nations Population Fund) u svojim izvještajima iznosi podatak kako se jedna od devet djevojaka u zemljama u razvoju uda prije navršene 15 godine, a sveukupno će se samo u ovom desetljeću oko 50 milijuna djevojčica diljem svijeta udati prije 15 godine života. Djevojke su obično siromašne, slabo obrazovane te žive u ruralnim predjelima – a njihovi su rani brakovi još jedna u nizu otegotnih okolnosti njihovih života.

Djevojke se bore sa svojim ulogama majki, njihov fizički i psihički stadij razvoja nipošto nije dostatan za podnošenje tako teških zadaća kao što je majčinstvo. Njihova nerazvijena tijela čine porod i dojenje opasnima i teškima.

UNICEF je na svojim stranicama prenio životnu priču 10-godišnje Samiae iz Nigera. Kada je išla u drugi razred, njezin otac ju je odlučio udati za 30-godišnjeg muškarca. Njezino djetinjstvo je u tom trenutku nasilno prekinuto, a život pretvoren u noćnu moru.

Samia je neprestano psihički i fizički zlostavljana. S 14 godina je ostala trudna i rodila mrtvo dijete. Nakon te traume, odlučila je kako više nasilje ne može podnositi te je uspjela tijekom vremena uštedjeti deset dolara i pobjeći u selo svoje tete.

Izvještaj iz 2014. Equality Nowa, pod naslovom Protecting the Girl Child, poziva vlade zemalja da stanu na kraj prisilnim vjenčanjima te drugim povezanim oblicima kršenja ljudskih prava.

“Dječji brakovi se ne sklapaju i ne odvijaju u vakuumu”, govori direktorica Equality Nowa, Jacqui Hunt.

“To je dio kontinuuma zlostavljanja djevojaka koje je često povezano s genitalnim sakaćenjima, trgovinom seksom, silovanjima, obiteljskim nasiljem, prisilnim hranjenjem prije braka te u konačnici uklanjanjem svih budućih mogućnosti i šansi za napredak tih djevojaka. Kada dječja nevjesta rodi, začarani krug siromaštva, slabe zdravstvene zaštite, ograničenog obrazovanja, nasilja, nestabilnosti, nepoštivanja vladavine prava kao i druge diskriminacije često se nastavlja i u sljedećoj generaciji, osobito za žensku djecu koju rode dječje mladenke”, naglasila je.