U fokusu

Prosvjed protiv zatvaranja granica

Prosvjednici i prosvjednice na Markovom trgu: ‘Kukavice, otvorite granice’

Prosvjednici i prosvjednice na Markovom trgu: ‘Kukavice, otvorite granice’

Petstotinjak je prosvjednika i prosvjednica sinoć na Markovom trgu hrvatskoj Vladi i vladama zemalja na tzv. Balkanskoj ruti te Europskoj uniji poručilo da se protive odlukama o zatvaranju granica za izbjeglice jer se time, naglasili/e su, daje zeleno svjetlo krijumčarima i ugrožavaju ljudski životi.

Na mirnom okupljanju prosvjednici/ce su svoje neslaganje s politikom Hrvatske i EU prema izbjeglicama iskazali zvižducima i brojnim transparentima, a glasnu podršku dobili su svi/e koji su kroz brojne organizacije uključeni/e u pomaganje izbjeglicama koji u Europu u velikome broju dolaze uglavnom iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka, najviše iz Sirije.

“Hrvatska je zemlja otvorenih vrata, koja ne smije stajati iza odluka donesenih u EU i Turskoj zbog svoje vlastite ratne i izbjegličke prošlosti, kao i moralne obaveze prema ljudskim životima u opasnosti”, istaknuto je na prosvjedu.

Emina Bužinkić iz inicijative “Dobrodošli”, koja je organizator prosvjeda, novinarima/kama je kazala kako su na Markov trg došli/e jer su uvjereni/e da će zatvaranje granica dovesti do toga da ljudi budu otjerani u smrt. “To je kukavičluk europskih čelnika koji su donijeli odluku o zatvaranju granica. To je zapravo odluka da ne žele rješavati pitanje rata u Siriji i sigurnosti Bliskog istoka i daljnje tijekove izbjegličkih kriza u svijetu”, ustvrdila je.

Dodaje da se protive i Vladinim prijedlozima dopuna Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani kojima se omogućava postavljanje vojske na granice jer, naglašava, Hrvatska nije u ratnom stanju.

Okupljeni su uz zvukove afričkih bubnjeva izrazili svoje negodovanje izjavom premijera Tihomira Oreškovića nakon donošenja odluke o zatvaranju granica na “balkanskoj ruti” kako je “nula izbjeglica dobar rezultat za Hrvatsku” ocijenivši je sramotnom te poručujući da bi “jedini pozitivan rezultat za Hrvatsku bio primitak svih osoba kojima je sigurnost i zaštita potrebna”.

Prosvjednici/ce su nosili transparente s natpisima “I predsjednica i premijer bili su ekonomski migranti”, “Oreškoviću, i strane ‘građevine’ su ljudi”, “Kukavice otvorite granice”, “Bacili ste ljude krijumčarima”, “Povijest će vas pamtiti po bodljikavoj žici”, “Ne postoje oni i mi, svi smo ljudi” i druge.