Vijesti

08.07.2009. 10:14:15 (Novi list)

Crkva protiv umjetne oplodnje

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) oglasio se, naizgled ničim izazvan, izjavom biskupa u kojoj poručuju da osjećaju obvezu istaknuti neka temeljna načela Crkve o medicinskoj oplodnji koja "valja uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o tom delikatnom pitanju".

U crkvenim krugovima tvrde da iznenadna izjava biskupa nema nikakve veze s aktualnim promjenama na čelu Vlade, već isključivo s činjenicom da bi se o novom zakonu ovoga tjedna trebao izjasniti Sabor. Crkva ne govori ništa ni o kome, nego samo želi podsjetiti na svoja načela, uvjeravaju u crkvenim krugovima.

Među tim načelima navode: "priznavanje dostojanstva osobe svakoga ljudskog bića od začeća do naravne smrti, uz posljedični subjektivitet prava na život i tjelesni integritet"; "jedinstvo braka, koje sa sobom nosi uzajamno poštivanje prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno s drugim"; "dar ljudskog života mora se ostvariti u braku s pomoću čina koji specifično i isključivo pripadaju supruzima, u skladu sa zakonima što su upisani u njihove osobe i u njihovo sjedinjenje, jer ljubav i rađanje idu zajedno i ne smiju se nasilno razdvajati". Biskupi poručuju da podupiru sve one koji se pridržavaju tih načela. Pozivaju pritom da se "u cilju sprečavanja teških i dalekosežnih posljedica" donese zakonsko rješenje koje će "onemogućiti narušavanje dostojanstva uključenih osoba - napose djeteta, prava na život i tjelesnu cjelovitost od začeća, dostojanstvo braka i dostojanstvo prenošenja života u braku te koje će primjerenim odredbama spriječiti svaku moguću zloporabu".

Katolička crkva zapravo se protivi umjetnoj oplodnji općenito, a vjerojatno bi joj još i teže pala mogućnost da se umjetna oplodnja dopusti ženama koje nisu u braku. Za tu mogućnost otvoreno se založila potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, dok je nova premijerka Jadranka Kosor još kao ministrica istaknula da je bitno zakon uskladiti s Obiteljskim zakonom što se može protumačiti kao zalaganje da se medicinska oplodnja dopusti i neudatim ženama jer su Obiteljskim zakonom brak i izvanbračna zajednica izjednačeni.

Tagovi: potpomognuta oplodnja, religija

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM