U fokusu

HUMANITARNA KRIZA: UGROŽENI DESECI TISUĆA ŽIVOTA

Zatvorene granice na balkanskoj ruti

Zatvorene granice na balkanskoj ruti

Balkanska migrantska ruta preko, koje je proteklih mjeseci u Europu ušlo više od milijun migranata/kinja te izbjeglica, zatvara se nakon što su zemlje na njoj u utorak objavile jačanje mjera u obrani svojih granica.

Slovenija je ponovno pooštrila svoje mjere protiv ilegalnih migranata/kinja od ponoći, što znači da će u zemlju moći ući samo migranti/kinja s važećim putovnicama i vizama ili oni koji će zatražiti azil.

Srbija je u međuvremenu objavila da uvodi slične mjere na granici s Makedonijom i Bugarskom.

Slovenska agencija STA je izvijestila da Slovenija od ponoći ponovno u potpunosti primjenjuje schengenski sporazum na granici s Hrvatskom u skladu s dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut u ponedjeljak na summitu EU-Turska.

Slovenski premijer Miro Cerar poručio je nakon summita u Bruxellesu da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koji imaju valjane dokumente za ulazak u zonu Schengena.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je u utorak navečer za RTL Direkt da i Hrvatska počinje primjenjivati nova pravila ulaska migranata prema kojima će granicu moći prijeći samo oni koji posjeduju važeće putne isprave.

“Mijenja se režim, došlo je do promjene. Očito je Europa odlučila krenuti u novu fazu rješavanja migrantske krize. Došlo je do zaključka da će granice u schengenskom prostoru primijeniti schengenska pravila”, kazao je Orepić.

Po njegovim riječima, u posljednja dva dana nije bilo dolazaka migranata u Hrvatsku, a prije toga je prosječno ulazilo 400 do 500 ljudi.

“Granica Europe će biti na makedonsko-grčkoj granici i mi ćemo poštivati odluke koje su donesene”, kazao je on.

U zadnjih 14 mjeseci u Europu je ušlo 1,13 milijuna migranata bježeći od rata, stradanja i siromaštvom na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, većinom ulazeći u Grčku iz Turske, izazivajući najgoru migrantsku krizu na kontinentu od Drugog svjetskog rata. Turska trenutno udomljuje 2,7 milijuna sirijskih izbjeglica.
Austrija je prošli mjesec ograničila broj azilanata koje će primiti izazivajući domino efekt graničnih blokada na balkanskoj ruti zbog kojih su na granici između Grčke i Makedonije zapele desetine tisuća migranata.

Čelnici Europske unije dogovorili su u ponedjeljak u Bruxellesu s Turskom zaustavljanje neregularnog tok migranata duž zapadnobalkanske rute.