Vijesti

08.03.2016. 07:59:24 - Hina

ekonomska nejednakost je urok neravnopravnosti

Rodni jaz u plaćama: muškarci će idućih 70 godina zarađivati više od žena

(Foto: S.K.)

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedam desetljeća ako se platne razlike među spolovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, priopćila je u ponedjeljak u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

Povodom Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izvješće u kojemu ističe da 'žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca'.

U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

"Tijekom posljednja dva desetljeća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu," navodi se u izvješću.

Žene više rade u kućanstvu i više se skrbe o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti čimbenici, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju raditi 'na crno' i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 milijuna žena starije dobi diljem svijeta živi bez redovite mirovine, u odnosu na 115 milijuna muškaraca, izvijestila je Međunarodna organizacija rada.

Tagovi: ekonomska zavisnost, jednaka plaća za rad jednake vriejdnosti, međunarodna organizacija rada, međunarodni dan žena, muškarci, plaća, plaće, rad jednake vrijednosti, rodni jaz u plaćama, un, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM