Vijesti

07.07.2009. 10:38:44 - Anita Kvaić

Bile smo na promociji filma

Novo je da sam bila zlostavljana

(Foto: xnewsjamaica.com)

 

U Zagrebu je 2. srpnja održana premijera dokumentarno- igranog filma "Novo je da sam bila zlostavljana" Incest trauma centra- Beograd. Incest trauma centar- Beograd je grupa za podršku seksualno zlostavljanoj djeci, žrtvama incesta i žrtvama rata. Centar je osnovan 1994. godine, a u proljeće 2009. započela je promocija navedenog filma koju namjeravaju organizirati na međunarodnom nivou. U Zagrebu je promocija filma organizirana u suradnji sa grupom Kontra.

Prije samog prikazivanja uvodnu riječ dala je jedna od aktivistkinja Incest trauma centra koja je sudjelovala i u snimanju filma. Uvod je započela objašnjavajući zašto su se odlučile za odabranu metodologiju. Poznato je, naime, da je svaka vijest o zlostavljanju, naročito kad se radi o incestu, za novinare prije svega stvar senzacionalizma.

Mediji često teže iznošenju što više detalja uključujući identitet žrtve, ne mareći pri tome za štetu koju time nanose, ne samo toj konkretnoj žrtvi, već i ostalim ženama koje su zlostavljane i koje se upravo iz straha od onoga što čine mediji boje prijaviti svoje slučajeve.

Iz tog razloga ekipa Incest trauma centra našla je formu u kojoj žrtve imaju mogućnost iznijeti svoja svjedočanstva, a da im identiteti pri tome ostanu u potpunosti zaštićeni.

"Novo je da sam bila zlostavljana" je film o osam stvarnih žena koje su na nekoliko sesija u razgovoru s aktivistkinjama Incest trauma centra davale svoje iskaze o seksualnom zlostavljanju koje su u djetinjstvu doživjele od strane članova uže odnosno šire obitelji.

Njihovi iskazi zabilježeni su video vrpcom pomoću koje je napravljen transkript koji je poslužio kao predložak za scenarij.

Slijedeći korak je bila suradnja s profesoricom Mirjanom Karanović i njenih osam studentica glume. Svakoj od studentica dodijeljen je lik jedne od žrtava.

Film je kolaž svih koraka pripreme studentica (njihovo uživljavanje u lik uz pomoć profesorice, njihove zajedničke diskusije, njihov rad sa aktivistkinjama Incest trauma centra) te proizvoda njihovog rada (jednog kazališnog komada i jednog igranog djela, naime njihove glume iskaza žrtava).

Gledajući film svakom gledatelju/ici vrlo brzo postaje jasno da je to ne samo film o osam žrtava seksualnog zlostavljanja već i film o osam djevojaka- studentica glume koje pripremajući se i uživljavajući se u uloge žrtava prolaze kroz proces identifikacije sa zlostavljanim ženama. To je najbolje vidljivo na kraju filma kada studentice dobivaju priliku vidjeti žene koje su glumile. Profesorica im  pušta dijelove sesija u kojima stvarne žene iznose svoje priče.

Upravo taj kraj nosi možda i najvažniji dio poruke koju nam film daje: ljude ipak najviše potresaju priče konkretnih, "opipljivih" žena i prečesto nam je teško shvatiti da su one itekako stvarne i onda kada im ne vidimo lica i ne znamo imena. Te žene su možda dio naše uže ili šire obitelji, one su možda naše prijateljice ili kolegice s posla. Zbog svega toga valja poslušati poruku filma i učiniti njihove priče što glasnijima, a njihove identitete što zaštićenijima.

Tagovi: incest, zlostavljanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Sarita:
Čestitam našoj prvoklasnoj glumici Mirjani Karanović,kao i grupi studentkinja sa njene klase,na odlično izvedenoj emisiji "Novo je da sam bila zlostavljana".
Emisija je vrhunski izvedena i ne samo što su studentkinje imale priliku da se okušaju u ovako teškim ulogama,već su i u tome uspele-kad je gluma u pitanju.
Veoma sam pozitivno iznenadjena i jako srećna,jer je konačno neko na veoma kreativan i bezbolan (po zlostavljane strane) način prikazao i na sva zvona opomenuo naše društvo da zlostavljanje u porodici postoji i da to nimalo nije redak slučaj.
Dakle,emisija je imala trojak karakter - prvenstveno da se predstavi ukorenjeni problem o kome niko ne progovara,zatim tu je zadatak pred mladim studentkinjama da probaju da predstave lik devojaka koje nikada nisu videle, i treće , što je najteže, da probaju da duboko udju u duše napaćenih devojaka i probaju da shvate neshvatljivo!
Same studentkinje su priznale da su donekle saosećale patnju tih devojaka,ali tek kada su ih i same videle i čule njihovu priču sa računara,plakale su jer su tada tek shvatile količinu tog ogromnog bola koje zlostavljane devojke nose u sebi.
Nisam sigurna,i zbog toga mi je užasno žao,da će društvo reagovati na adekvatan način,jer je naše društvo uglavnom preokupirano "krucijalnim pitanjima-vize,krize,mafije,poskupljenja,male plate,štrajkovi,privatizacije..." Međutim,nadam se barem da će se nakon emitovanja ove emisije podići svest građana koji su je odgledali i dati sve od sebe da zaštite svoju decu od potencijalnog zlostavljanja i da uvek budu uz njih.
Stoga bih volela da se ova emisija reprizira još koji put,ne bih se bunila ni da to bude jednom u 2 meseca,kako bi se narod stalno opominjao na ovo! Zašto? Ako neko uništi život u čoveku koji je proživeo tek par godina,da li očekujete zdrav život njega i njegove porodice u budućnosti? Sve je to kolotečina koja pogadja ne samo jednu osobu,u ovom slučaju zlostavljanu stranu,već i sve članove njegove porodice.
Moramo ovom problemu pristupiti sa dužnom pažnjom i nikako ne zaboraviti da su deca nezaštićena,da kada pate pate mnogo više nego odrasli,i da ona očekuju od roditelja zaštitu-bez nje ona su do kraja života nestabilne ličnosti i nikada neće imati poverenje u sebe!
Čuvajmo mlade živote!
Još jednom,divna emisija!

20.07.2009. 01:06

Iz drugih medija

AEM