U fokusu

Borba protiv nasilja nad ženama na europskoj razini

Komisija predložila pristupanje EU-a Međunarodnoj konvenciji o borbi protiv nasilja nad ženama

Komisija predložila pristupanje EU-a Međunarodnoj konvenciji o borbi protiv nasilja nad ženama

Europska komisija predložila je u petak da Europska unija ratificira Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe, sveobuhvatan međunarodni sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, priopćeno je iz Bruxellesa.

“Našim se prijedlogom šalje jasna poruka: žrtve nasilja nad ženama moraju u čitavoj Europi dobiti bolju zaštitu. Svaka treća žena u EU doživjela je fizičko ili seksualno nasilje – ili oboje. Više od polovice žena starijih od 15 godina doživjelo je seksualno zlostavljanje. Te brojke nisu prihvatljive i suprotne su našim vrijednostima. Prijedlog da EU ratificira Istanbulsku konvenciju korak je naprijed i u našoj borbi protiv nasilja i u jamstvu ravnopravnosti spolova. Kako bi se zajamčila dosljedna provedba na svim razinama, koristim ovu priliku i da sve države članice koje još nisu ratificirale Konvenciju pozovem da to učine u što kraćem roku”, kazala je povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Nakon pristupanja Konvenciji, EU i njegove države članice, u okviru pripadajućih ovlasti, zajamčit će provedbu niza prava i obveza kojima se štite žene (kriminalizacija nasilja nad ženama, dostupnost skloništa, podrška putem telefona…).

Dvanaest država članica (Austrija, Danska, Finska, Francuska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska) već je ratificiralo tu konvenciju. Još 13 država članica ju je potpisalo, ali je još nisu ratificirale, uključujući Hrvatsku.

Prijedlog da EU pristupi konvenciji moraju raspraviti Vijeće ministara i Europski parlament, koji mora dati svoj pristanak za to.