U fokusu

više od 160 filmova, oko 25.000 posjetitelja/ica

‘Pjesnik na poslovnom putu’ i ‘4.7’ pobjednici su 12. ZagrebDoxa!

‘Pjesnik na poslovnom putu’ i ‘4.7’ pobjednici su 12. ZagrebDoxa!

ZagrebDox

Na ovogodišnjem, 12. ZagrebDox festivala prikazano je više od 160 filmova, od čega su čak 43 domaća dokumentarca. Ovo izdanje je obilježio i rekordan broj posjetitelja i posjetiteljica, njih 25.000.

Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dobio je Pjesnik na poslovnom putu kineskog redatelja Ju Anqia o mladom pjesniku Shu koji odlazi na putovanje u kojem putem slika i vlastitih pjesama otkriva jednu drugu, stvarnu Kinu.

Posebno priznanje dobili su filmovi Ruski Djetlić i Reci proljeću da ne dolazi. Dok Ruski Djetlić kroz priču o katastrofi u Černobilu progovara o političkoj prošlosti i sadašnjosti ukrajinskog društva, Reci proljeću da ne dolazi otvara temu apsurda sukoba u Afganistanu iz perspektive vojnika ANA–e koji su se nalazili na prvoj liniji bojišta na Helmandu.

U regionalnoj konferenciji Veliki pečat dobio je film Đure Gavrana 4.7 u kojem pratimo bivšeg alkoholičara na njegovu putu odvikavanja. Radi se o priči koja govori i o obiteljskom zlostavljanju i ponovnom sastavljanju vlastita života. Posebno priznanje regionalne konkurencije dobili su filmovi Flotel Europa i Vlak nade koji svaki na svoj način progovaraju o tragu nade u bolje sutra u uvjetima odrastanja koje nitko ne bi trebao proći.

Mali pečat koji se dodjeljuje autorici ili autoru do 35 godina starosti dobio je film Nicolasa Steinera Iznad i ispod, a posebno priznanje dobili su filmovi Abdul i Hamza i Sanja.

Nagrada iz kategorije filmova koji na najbolji način promiču ljudska prava u dokumentarnom filmu Movies that matters pripala je filmu Moj Alep koji na izrazito autentičan način prikazuje život jedne obitelji koja je pobjegla iz Sirije. Internet i informacije koje dolaze putem njega jedini su im doticaj s rodnim krajem i njihovim najbližima. U ovoj kategoriji posebno priznanje pripalo je filmovima Kod frizera i Dom.

Nagrada Teen Dox koja se dodjeljuje za film koji najbolje govori o problemima mladih pripala je filmu Filharmonija s deponija koji donosi priču o dječjem orkestru nastalom usred ogromnog deponija smeća.

Nagrada Mojoj generaciji koju dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski pripala je filmu Don Juan redatelja Jerzy Sladkowskog.

Nagradu publike dobio je film U suton života, redatelja Sylvaina Biegeleisena. Zagrepčane i Zagrepčanke je očarala priča o 94-godišnjoj majci koja je suočena s krajem života. Kroz toplu i humorističnu priču ovaj film pruža drugačiji pogled na proces starenja.  

Nenad Puhovski, direktor festivala tijekom dodjele nagrada se posebno osvrnuo na izbjegličku humanitarnu krizu i podsjetio na sirijski grad Palmiru koja je dokaz da u jednoj eksploziji bombe je moguće uništiti više od 2.000 godina kulture.

“Kultura je nešto što treba stvarati i održavati. Kad jednom nestane, vrlo ju je teško ponovno izgraditi. Možemo se nadati da će idući ZagrebDox, 13. po redu biti još bolji te da će još bolje odgovarati svojoj kulturnoj misiji”, rekao je Puhovski.