Vijesti

06.07.2009. 13:31:32

Švedska: Muslimani morat će slati djecu na seksualni odgoj

(Foto: whidbychick)

Pravilna upotreba kondoma i homoseksualizam sastavni su dio nastavnog programa prosječnih četrnaestogodišnjaka u Švedskoj. No, upravo je to trn u oku pripadnika zajednice muslimanskih imigranata, kojima je draže da njihove kćeri i supruge budu skromne i skrivene maramama. Mogao bi postati još veća smetnja ako se sadašnji zakon, koji dozvoljava roditeljima da ne dopuste djeci slušanje spornog predmeta, promijeni, kao što je vlada predložila.Pravo na obrazovanje

- Svi učenici imaju pravo sudjelovati u obaveznom školskom obrazovanju, bez obzira na to dopuštaju li im to roditelji ili ne - poručio je Jan Bjorklund, švedski ministar obrazovanja.

Spolni je odgoj u Švedskoj obavezan od 1955. U sklopu njega djeca danas uče o spolnim bolestima, o tome da je normalno imati spolni odnos s osobom istog spola i da je neprihvatljivo rugati se osobama homoseksualne orijentacije.Odgoj protivan religiji

Paragraf zakona, koji je dosad dopuštao muslimanima, nerijetko šokiranima kad su njihova djeca došla kući "naoružana" kondomima s okusom jagode ili naranče koje su im dali profesori, da zabrane svojoj djeci pohađanje takve nastave, temeljio se na propisu starom 40 godina. On je dopuštao učenicima da ne pohađaju vjeronauk.

Iako incijativa za promjenu tog paragrafa ima široku političku podršku, neki smatraju da bi ona mogla razjutiti muslimanske imigrante i neke od njih ponukati da čak ispišu djecu iz škola.

Istraživanja pokazaju da roditelji, većinom očevi, zabranjuju kćerima pohađanje spolnog odgoja jer je protivan obiteljskoj kulturi i religiji. Trenutačno 27 djevojaka ne pohađa taj predmet u školama u Stockholmu.

Jedna od njih koja ga pak sluša, unatoč protivljenju roditelja, je Fatima Omed (14).Otpor kod imigranata

- Moji roditelji ne misle da bi škola uopće trebala imati seksualni odgoj. Ja mislim da je to uzbudljivo. Kondome, koje ionako ne mislim skoro koristiti, ne pokazujem ni ocu ni majci - ispričala je.

Broj učenika koji ne smiju pohađati spolni odgoj povećao se tijekom rata u Iraku, kad su mnogi muslimani imigrirali u Švedsku. Istraživanja su pokazala i da muslimani koji su rođeni u Švedskoj ne zabranjuju u tolikoj mjeri svojoj djeci da pohađaju spolni odgoj kao imigranti. Najviše otpora pokazuju obitelji u kojima su i djeca, ali i roditelji imigranti.U Britaniji djeluje 85 šerijatskih sudova

U Velikoj Britaniji djeluje najmanje 85 šerijatskih sudova, pokazalo je izvješće nezavisne istraživačke organizacije Civitas, što je mnogo veći broj nego što se dosad mislilo.

Većina tih tribunala, ističu u Civitasu, djeluje u sklopu džamija, muslimanskih obrazovnih institucija, pa čak i u kafićima, te na regularnoj bazi donose sud o bračnim ili poslovnim sporovima.

Objava studije, koja je izrađena slijedom svojedobno kontroverznih opaski kanteburijskog biskupa Rowana Williamsa da se prihvaćanje muslimanskog zakona u Velikoj Britaniji, posebno kod razvoda, čini neizbježno, aktualizirala je strah da bi se šerijatsko pravo moglo "uvući" u britanski pravni sustav. S obzirom na rezultate do kojih su došli, Civitas je pozvao na promjene u zakonu Velike Britanije kojima bi se spriječilo da odluke takvih sudova i tribunala postanu i legalno prihvaćene.

Muslimansko vijeće Velike Britanije je navode da se šerijatski zakoni žele ušuljati u britanski pravni sustav ocijenilokao "zastrašivanje".

No, muslimani nisu jedini. Svoje Beth Din sudove imaju i Židovi, a pomoć u sporovima pred njima prvenstveno traže pripadnici ortodoksne židovske zajednice.

Tagovi: eu, obrazovanje, religija

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM