U fokusu

Zahtjevi Ženske mreže Hrvatske

Nepoštivanje propisanih kvota direktno diskriminira žene

Nepoštivanje propisanih kvota direktno diskriminira žene

Ženska mreža Hrvatske povodom najnovije izjave DORH-a da nema zakonske osnove za sankcioniranjem stranaka koje na proteklim izborima nisu poštivale ženske kvote smatra da se ovim nastavlja sramotan odnos nadležnih tijela prema ravnopravnosti žena u politici, te se na taj način ugrožava položaj žena u društvu.

Ženska mreža Hrvatske podsjeća da postoji zakonska osnova za postizanje zastupljenosti žena u tijelima političkog i javnog odlučivanja razmjerno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu. Svojom izjavom DORH unosi dodatnu pomutnju i odgađa primjenu jasnih zakonskih odredbi, dok s druge stane položaj žena u politici nikad nije bio gori.

Zakon o ravnopravnosti spolova (čl.15.st.2, a prema čl.12.st.1.) naime propisuje da se postupno povećanje podzastupljenog spola, odnosno obaveznu zastupljenost žena u tijelima političkog i javnog odlučivanja do razine udjela u ukupnom stanovništvu, mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu ovoga Zakona. Zakon je propisao (čl.12.st.2) da se u tu svrhu imaju donijeti posebne mjere, obzirom da osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je njegova zastupljenosti u tijelima političkog i javnog odlučivanja ispod 40 posto (čl.12.st.3.). Zakon je odredio sankcije za stranke koje ne poštuju kvote (čl.35.).

Iako je od Zakona o ravnopravnosti spolova do danas održano  šest ciklusa redovnih izbora, te Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor donesena posebna mjera, odnosno propisana obveza ženskih kvota od 40 posto na izbornim listama, sankcije se niti jednom nisu primijenile. Jedini razlog za to je nedostatak političke volje za dosljednom provedbom zakona i primjenom načela ravnopravnosti spolova, što odlučno osuđujemo.

Nadležna državna tijela ne čine ništa da bi se položaj žena u politici stvarno poboljšao. Da se Zakon o ravnopravnosti spolova ozbiljno shvatio i da se odmah krenulo u njegovu primjenu puna ravnopravnost žena i muškaraca na svim razinama izvršne i zakonodavne vlasti u RH bi bila postignuta nakon trećih izbora provedenih od donošenja Zakona, a to su bili lokalni izbori 2013. godine.

Stoga, Ženska mreža Hrvatske ponovo poziva na primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te sankcioniranje političkih stranaka koje godinama uporno odbijaju razmjerno uključivanje žena u tijela političkog odlučivanja, te  traži da DORH podigne prekršajne prijave protiv političkih stranaka i nezavisnih lista koje su nepoštivanjem propisanih kvota od 40 posto direktno diskriminirale žene i isključile ih iz izbornog procesa.