Vijesti

01.02.2016. 10:28:34 - Hina

grubi nasrtaj na medijske slobode i ljudska prava

Neprofitni mediji traže od Oreškovića hitnu smjenu Hasanbegovića

Zlatko Hasanbegović, prijatelj Željke Markić

Zlatko Hasanbegović, prijatelj Željke Markić (Foto: Hina)

Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, u ponedjeljak su poslali otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traže hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića 'zbog grubog nasrtaja na medijske slobode'.

"Zbog negiranja temelja Ustava RH, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića", stoji u pismu. 

Iz Mreže emancipacije E-net ističu kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović prošlog tjedna 'bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak'. 

"U javnosti se usto pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju 'uhljebe' i 'dokoličarski kulturni agitprop' koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine", naglašavaju.

U priopćenju navode kako je 'ministar Zlatko Hasanbegović za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije'. 

"Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim, broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske", pišu neprofitni mediji okupljeni u Mrežu emancipacije E-net. 

U pismu premijeru navode i da 'ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju' te mu poručuju kako neće pristati na Hasanbegovićeve 'postupke, prijetnje i omalovažavanja' te da će se 'svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode'.

"Neovisno novinarstvo čuvar je demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države", proučuju premijeru u pismu iz Mreže emancipacije E-net.

Tagovi: cenzura, crol, forum tm, hrvatska, lupiga, ministar kulture, ministarstvo kulture, nepokoreni grad, neprofitni mediji, nezavisno novinarstvo, premijer, progon novvinara, radio 808, radio student, sloboda govora, sloboda izražavanja, slobodni filozofski, smjena, tihomir orešković, tris, zarez, zlatko hasanbegović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM