Vijesti

26.01.2016. 21:25:05 - Libela

Priopćenje za medije Kuće ljudskih prava i GONG-a

Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora

Prosvjedni skup u znak potpore tv Z1

Prosvjedni skup u znak potpore tv Z1 (Foto: HINA)

Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost. To je čin etiketiranja, isključivanja, ponižavanja i linča kojem su pribjegli današnji prosvjednici/e ispred Vijeća za elektroničke medije, a koji onemogućuje bilo kakav dijalog.

Posebno nas zabrinjava prisutnost više zastupnika Hrvatskog sabora, pa i njegova potpredsjednika Ivana Tepeša. On se svojom podrškom ovom skupu izravno založio za urušavanje demokratskog medijskog prostora i vladavine prava u RH. Pozivamo Vladu Republike Hrvatske, posebice predsjednika Vlade, te Predsjednicu RH kao i ostale institucije da bez oklijevanja jasno osude ovakve pojave.

Podržavamo odluku Vijeća za elektroničke medije o privremenom oduzimanju koncesije televizijskoj postaji Z1 zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča. Vijeće je radeći svoj posao, sankcioniralo govor mržnje na Z1 te poslalo jasnu poruku svim ostalim širiteljima mržnje. Upravo su takve odluke neophodne za obranu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva svih građana i građanki od pozivanja na mržnju i netrpeljivost izrečenih u odjavi emisije "Markov trg".

Prosvjednici/e su danas svojim izjavama zorno dokazali da je njima govor mržnje blizak i drag, kao i to da je stvarna nakana ove opsade destabilizacija ključne institucije za regulaciju demokratskog medijskog prostora, forsiranjem smjene članova i članica Vijeća za elektroničke medije.

Pozivamo nadležne institucije da podnesu kaznene prijave u vezi današnjih povika na prosvjedu održanom pred zgradom Vijeća za elektroničke medije gdje se moglo čuti i: "Za dom spremni", "Rakićka u Srbiju", "Radmane u Srbiju", "Kosanoviću u Srbiju"

Tagovi: govor mržnje, hrvatska, ljudska prava, prosvjed, vijeće za elektroničke medije, vlada, zagreb

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM