U fokusu

Josipi Rimac mediji su krivi za mali broj žena u Vladi, a ne HDZ

Josipi Rimac mediji su krivi za mali broj žena u Vladi, a ne HDZ

Hina

“Moglo je biti i više žena u Vladi. Vjerujem da je današnja Vlada najbolji izbor i nećemo gledati u omjerima koliko je žena. Voljela bih da ih je više, ali možda bi se trebalo zapitati i o ulozi medija koji su trebali bit senzibiliziraniji prema ženama”, izjavila je Josipa Rimac novinarima/kama u Saboru, a prenosi Hina.

Koliko bi žena u Vladi RH bilo da je Domoljubna koalicija ispunila takozvanu rodnu kvotu, naravno, ne možemo znati. No, sasvim sigurno bi ih u Hrvatskom saboru danas sjedilo više.

Podsjećamo, ni na jednoj izbornoj listi čiji je predlagatelj Domoljubna koalicija nije ostvarena minimalna i zakonski propisana kvota od 40 posto podzastupljenog spola, u ovom slučaju, žena. Štoviše, ukupan prosjek na listama Domoljubne koalicije u 10 izbornih jedinica iznosi 27,7 posto žena, dok je još porazniji podatak o HDZ-u – od ukupno 102 osobe koje su kandidirali, samo je 20 žena – zastrašujućih 19 posto.

Zanimljivo je podsjetiti i na komentar zajednice žena HDZ–a “Katarina Zrinski”, Sanje Putice koja je za Libelu izjavila kako  je “ponekad odgovornost i na samim ženama koje se nisu dovoljno aktivirale”.

“Neke žene su proaktivne i uspiju se probiti, a neke jednostavno ne žele. To je jedan od razloga. Nije odgovornost samo na vodstvu stranke”, rekla nam je tada Sanja Putica.

Dominantni mediji, koliko god da u svojem izvještavanju vrlo često pribjegavaju seksitičkom načinu izvještavanja o ženama u politici, sasvim sigurno ne snosne najveću odgovornost kao što to pokušava sugerirati Josipa Rimac. Na Libeli vrlo često upozoravamo upravo na seksizam pristutan u medijima, kao i na perpetuiranje rodnih stereotipa te ga ni na koji način ne negiramo, baš kao ni veliki utjecaj medija na kreiranje javnog mnijenja.

Otkako je DORH odustao od podizanja optužnice protiv Josipe Rimac, ona zasigurno lakše diše, a onda možda pronađe vremena za promišljanje koliko su točno njezine izjave licemjerne, s obzirom na to iz koje stranke dolazi.

Povezani tekstovi: Tri žene u ‘zdravom miksu’ mandatara Tima

                                 Ni na jednoj listi nije ostvarena rodna kvota, a predsjednica Zajednice žena HDZ-a                                       listama je ‘poprilično zadovoljna’

                                To što ‘Hrvatska raste’, ne znači da raste i broj žena na listama