U fokusu

najteža kazna od uspostave Agencije za elektroničke medije

Zbog Juričevog govora mržnje Z1 ostaje bez koncesije na tri dana!

Zbog Juričevog govora mržnje Z1 ostaje bez koncesije na tri dana!

“Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini’, tim je riječima urednik i voditelj emisije Markov trg, na televiziji Z1, Marko Jurič zaključio svoje prosipanje mržnje i netrpeljivosti provučeno kroz cijelu emisiju emitiranu prošlog tjedna.

Nakon što je emisija postala dostupna na Youtubeu, društvenim mrežama, na incijativu Igora Mirkovića proširila se peticija za pisanjem pritužbe Agenciji za elektroničke medije zbog govora mržnje koji je koristio voditelj i urednik emisije na Z1 televiziji Marko Jurič.

Prije dva dana za RSE cijeli slučaj komentirala je predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić:

“Mi smo održali izvanrednu sjednicu i pokrenuli smo hitnu proceduru, a to je da se u roku od 48 sati traži očitovanje nakladnika Z1 vezano za tu emisiju što se tiče govora mržnje. Vidjet ćemo što će nakladnik reći, i – kako mi sami ne možemo ići dalje od očitovanja – predat ćemo cijeli postupak Državnom odvjetništvu“.

 Na danas održanoj izvanrednoj sjedinici Vijeća za elektoničke medije donesena je odluka o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji i to na – tri dana. Oduzimanje koncesije na tri dana najveća je kazna prema nekom nakladniku od osnutka Agencije za elektroničke medije 2007. godine. Baš kao što je to i najavila ravnateljica Agencije, dokumentacija je proslijeđena DORH – u. Privremeno oduzimanje koncesije nakladniku Z1 televizija na rok od tri dana započinje 26. siječnja u 00:00 sati, stoji u priopćenju Agencije za elektroničke medije.

Razgovor sa voditeljem Markom Juričem u kojem nam, između ostalog, pojašnjava kako ne zna jesu li veći zločinci ustaše ili četnici jer nije povjesničar, ali i da postoji teoretska mogućnost da se napadi o kojima je govorio u odjavi svoje emisije dogodine u centru Zagreba možete pročitati ovdje.

Izjave Marka Juriča već ranije osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a u priopćenju predsjednik HND – a Saša Leković poručio je kako u ovom slučaju nije riječ o novinarskom radu, ni o šali, već o, kako navodi, “krajnje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu”.