U fokusu

Tim's team

Tri žene u ‘zdravom miksu’ mandatara Tima

Tri  žene u ‘zdravom miksu’  mandatara Tima

Hina

U ‘zdravi miks mladih i novih, kao i zdravi miks koji će pozitivno surađivati zajedno’ upale su i samo tri žene. ‘Zdravi miks’ o kojem govorimo jest Vlada RH, za sada još uvijek, samo prijedlog mandatara Tima Oreškovića.

Ministrica uprave trebala bi biti Dubravka Jurlina Alibegović, Ministarstvo socijalne poltike trebala bi preuzeti Bernardica Juretić, a Nada Šikić postala bi vodeća osoba Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja.

Bernardica Juretić bivša je časna sestra koja se 2001. godine vratila u svjetovni život.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju na pitanje:

 “Nekad ste bili Kristova zaručnica; samostanu ste tada dali najljepše godine svoje mladosti, te ste u kasnim tridesetima donijeli legitimnu odluku da se ipak vratite u “civilstvo”, svjetovni život. Jeste li se ikad pokajali zbog odluke otprije desetak godina?”

gospođa Bernardica Juretić odgovorila je ovako:

 “Svaka medalja ima dvije strane, no meni je bilo lijepo u samostanu, a lijepo mi je i sada. Bitno je uvijek pronaći smisao i tražiti Boga u svemu što radite.”

U drugom intervjuu gdje je govorila o svojemu radu sa ovisnicima i ovisnicama, odnosno borbi protiv ovisnosti, također za Slobodnu Dalmaciju, na pitanje slično gore navedenom rekla je “lijepo je osjećati se produženom rukom Božjom i pomagati onima koje mi je On stavio na put”.

Bernardica Juretić vodila je terapijsku zajednicu “Susreti”, a nakon četiri i pol godine rada otišla je iz Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i to u Institut građevinarstva hrvatske čiji je direktor Jure Radić, pisao je Nacional.  Objasnila je za Nacional zašto nije bila zadovoljna radom u Vladinom uredu – frustiralo ju je što je “ured čisto koordinativno tijelo, ali ljudi to ne znaju i očekuju da možeš sve”. Postavilo se i pitanje kako je uopće došlo do toga da ju Jure Radić zove u svoju tvrtku, a ona je odgovorila:

“Naše dugogodišnje poznanstvo, kao i suradnja na nekim projektima sigurno su bile reference i za ovakav iskorak. Pitao me jednom prilikom što bih voljela raditi i rekla sam mu da je moj san imati svoj privatni starački dom, no znam da to neću moći jer sam sama i ne želim ulaziti u tako velike troškove. Nakon nekoliko dana nazvao me i rekao: “Nisam nikad razmišljao o tome, jer te nisam nikad vidio ni u čemu drugom osim u drogi, ali kad smo se neki dan sreli palo mi je na pamet – zašto ti ne bi došla kod mene kao pomoćnica direktora za ljudske resurse.”

Nada Šikić vodit će Ministarstvo rada i Mirovinskog sustava a dolazi iz kvote HDZ-a, navodi Index. U toj stranci bila je na čelu odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku. Zaposlena u HZMO i to kao načelnica Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu. 

Na put prema ministarstvu došla je i Dubravka Jurlina Alibegović – ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta i bivša zamjenica ministra u Račanovoj vladi. Ona, naime, dolazi iz MOSTove kvote. Trebala bi voditi Ministarstvo uprave.

“Najveće su promjene potrebne u strukturi državnog proračuna radi smanjenja visokog proračunskog deficita i stavljanja pod kontrolu visoke razine javnog duga”, smatra nova ministrica u Vladi Tihomira Oreškovića, a piše Index.

Dubravka Jurlina Alibegović kao ravnateljica Ekonomskog instituta predvodila je veliko istraživanje o lokalnoj samoupravi koje se 2013. našlo na stolu ministra Branka Grčića, kako piše Globus, a prenosi Jutarnji list. U intervjuu za Globus Dubravka Jurlina Alibegović rekla je kako se “županije trebaju ukinuti, a zemlja podijeliti na sedam regija”.

Ministrica uprave, dakle, misli da županije treba ukinuti i zalaže se za regionalizaciju Hrvatske. Nasuprot tome prvi potpredsjednik Vlade Karamarko izjavio je da to ne dolazi u obzir, a novi ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić  je do danas obnašao dužnost župana Virovitičko-podravske županije i bio predsjednik Zajednice županija te poznat kao jedan od najvećih oponenata ukidanja županija. Sada nam još samo ostaje vidjeti što o ovom pitanju kaže Timova PowerPoint prezentacija.