U fokusu

Netransparentnost postupka dodjele gradskih prostora

Dodjela prostora udrugama kao gradska igra u mutnom

Dodjela prostora udrugama kao gradska igra u mutnom

Povodom objave Prijedloga liste prvenstva za dodjelu gradskih prostora Grada Zagreba na korištenje udrugama, Platforma 112 i Savez udruga Klubtura upozoravaju na dugogodišnju svojevrsnu igru u mutnom Grada Zagreba – nelogičnosti i netransparentnost postupka dodjele gradskih prostora, kao i manjak natječaja te neprikladnost ponuđenih prostora.

Organizacije Platforme 112 uručile su žalbu na objavljene rezultate natječaja za dodjelu gradskih prostora, budući da su u procesu natječaja mijenjana pravila igre – nisu poštivani formalni uvjeti natječaja te navedena obavezna dokumentacija zbog čega su određene udruga isključene iz natječaja. Naime, u objavi rezultata nije naveden prostor na koji su se neke udruge prijavljivale, a bio je ponuđen u natječaju. Dodatno, 44 prijave su odbijene jer udruge nisu priložile  uvjerenje Općinskog suda da se protiv udruge, odnosno ovlaštene osobe ne vodi kazneni postupak, iako to nije bilo navedeno u obveznoj dokumentaciji.

Osim navedenog, nejasni su kriteriji raspodjele pojedinih prostora u određene svrhe. U samom natječaju je unaprijed određeno za koji se prostor mogu natjecati udruge sa specifičnom djelatnošću, bez obzira na poznavanje potreba tih udruga i njihovih korisnika. Osim manjka natječaja za dodjelu prostora udrugama, prostori koji bivaju stavljeni u natječaje često su neprikladni, derutni i loše infrastrukture te zapravo predstavljaju prostore koje Grad nije uspio dodijeliti profitnom sektoru.

Stoga Platforma 112 traži poništenje spornog natječaja objavljenog 19. listopada 2015. na stranicama Grada Zagreba te raspisivanje ponovljenog natječaja prema jasno specificiranim uvjetima i kriterijima. Krajnje je vrijeme da se politikama korištenja gradskih prostora i upravljanja javnom imovinom pristupi efikasnije kako prostori ne bi propadali te kako bi bili stavljeni u društvenu funkciju. Vrijeme je da lokalne vlasti shvate da su gradski prostori javno zajedničko dobro svih građana i svih udruga te da procesi njihovog dodjeljivanja moraju biti “čista posla”, a ne gradska igra u mutnom kroz netransparentne procedure i unaprijed određene natjecatelje.