U fokusu

Stoljetna zabrana

Indijska vlada podržava odluku da žene u reproduktivnoj dobi ne smiju ući u hram

Indijska vlada podržava odluku da žene u reproduktivnoj dobi ne smiju ući u hram

Vladini i dužnosnici hrama u južnoj indijskoj državi Kerala ne odustaju od desetljećima stare tradicije koja zabranjuje ženama ulazak u jedan od najsvetijih hinduističkih hramova, nakon što je Vrhovni sud Indije stavio upitnik na tu odluku. Vrhovni je sud uputio pitanje Travancore Devaswom Boardu, koji upravlja hramom Sabarimala Ayyappa, zašto zabranjuje ženama ulazak, navodeći da time krše indijski Ustav.

Radi se o jednom od rijetkih hramova u Indiji koji zabranjuju ulazak ženama u reproduktivnoj dobi, dopuštajući ulaz jedino djevojčicama ispod 10 godina i ženama starijima od 50 godina. Zabrana je postala dijelom javnog interesa nakon što je Asocijacija mladih odvjetnika/ica (IYLA) podnijela peticiju kojom traže dopuštenje ulaska za sve žene, no vladini su dužnosnici to odbili uz objašnjenje da se radi o praksi staroj stoljećima, kako je navedo ministar unutarnjih poslova, Ramesh Chennithala. Prayar Gopalakrishnan, predsjednik vijeća u hramu, dodao je kako “svetost hrama dolazi upravo od tog običaja” te da će biti “zaštićena pod svaku cijenu”.

Predsjednik ILYLA-e, Naushad Ahmed Khan, rekao je kako je primio više od 300 prijetnji smrću zbog pokrenute peticije, zbog čega je tražio zaštitu policije.

Brojne su se žene počele buniti na društvenim mrežama još u studenom prošle godine, koristeći hashtag #happytobleed, nakon što je poglavar hrama rekao kako će razmisliti o dopuštanju ulaska ženama ako će na ulazu biti stroj kojim će se provjeriti imaju li menstruaciju.

U ruralnim, ali i urbanim dijelovima Indije, o menstruaciji se rijetko otvoreno govori, a menstrualna se krv smatra nečistom. U mnogim zajednicama, djevojke i žene koje imaju menstruaciju ne smiju pripremati hranu niti ući u hram.