U fokusu

#notampontax

Ukidanje poreza na ženske higijenske potrepštine

Ukidanje poreza na ženske higijenske potrepštine

Dvije su kalifornijske zakonodavke dale prijedlog zakona kojim bi se ukinuli porezi na tampone i druge ženske higijenske potrepštine.

“Menstrualna higijena nije izbor”, rekla je Ling Ling Chang, jedna od članica vijeća koja stoji iza prijedloga. Chang, zajedno s kolegicom Cristinom Garcia, tvrdi kako su tamponi, ulošci i druge stvari kojima se žene koriste za vrijeme menstruacije medicinske potrepštine prije nego obični higijenski proizvodi.

Kalifornijski porezni zakoni, kao i zakoni u brojnim drugim državama u SAD-u, prilično su neujednačeni. Trenutno, lijekovi na recept poput Viagre se ne oporezuju, no higijenski proizvodi, koji uključuju i proizvode za menstuaciju, nisu oslobođeni poreza.

“Zovu se higijenski proizvodi, pa ih ljudi uspoređuju s dezodoransima i kremama za brijanje, i to uglavnom muškarci. No, nije isto“, rekla je Garcia. “Kada dobijemo menstruaciju, to postane prioritet. Koliko god novca imaš ili nemaš, potrošit ćeš ga na tampone i uloške. Ne možeš to ignorirati”.

Garcia dodaje kako trošak za menstrualne proizvode može biti veliki problem za žene niskog socioekonomskog statusa. Nada se da će ukidanje takozvanog “poreza na tampone” s vremenom dovesti do reklasifikacije menstrualnih proizvoda kao medicinskih proizvoda koji spadaju pod osiguranje koje pokriva državni program za građane/ke niskog socioekonomskog statusa.

“Puno mi muškaraca govori kako je to glupo ili beznačajno”, navodi. “No kada čujem priču o mladoj ženi koja kupuje tampone jedan po jedan na benzinskoj stanici jer je to jedini način na koji ih može kupiti, rastuži me takav stav”.

Garcia i Chang počele su prikupljati priče žena o menstrualnim proizvodima pomoću hashtaga na Twitteru, #notampontax.

Žene u Kaliforniji trenutno potroše više od 20 milijuna dolara u porezima na takve proizvode, navodi se u državnim statistikama. Garcia kaže da budući da žene zarađuju manje od muškaraca – oko 75 do 80 posto onoga što zarade muškarci zbog rodnog jaza u plaćama – ta suma novca ima veći učinak na žene. Raskorak je još veći za žene manjinskih skupina, koje zarađuju još manje.

Pet drugih država – Massachusetts, Pennsylvania, Minnesota, Maryland i New Jersey – trenutno imaju izuzetke u porezu na ženske higijenske proizvode. Kanada je također nedavno glasovala za ukidanje poreza na tampone i uloške.

Ova odredba, pod nazivom AB 1561, mora proći niz legislativnih odbora kako bi eventualno moglo doći do glasovanja u vijeću kao cjelini.