U fokusu

Onemogućen pristup pobačaju za mlade djevojke

Zakon o pobačaju u Teksasu postaje još restriktivniji

Zakon o pobačaju u Teksasu postaje još restriktivniji

Kao dio implementacije novih restrikcija na pravo na pobačaj u Teksasu, Ustavni sud u Teksasu izdao je presudu kojom će zlostavljanim i zanemarenim maloljetnim djevojkama postati još teže pristupiti proceduri prekida trudnoće bez uključivanja njihovih roditelja, kao da i prije toga zakon nije bio dovoljno restriktivan.

Prema novim pravilima, ako sudac/sutkinja ne uspiju ili odbiju presuditi u korist maloljetne djevojke koja želi prekinuti trudnoću u roku od pet radnih dana, zahtjev maloljetne djevojke se odbija. Ovo je značajna promjena u odnosu na nedavno odobren zakon HB 3994, navela je odvjetnica za reproduktivna prava Susan Hays, koja je oštro kritizirala odluku Ustavnog suda. Hays ističe kako je ovom odlukom Ustavni sud zanemario savjet vlastitog savjetodavnog vijeća, u kojem se nalaze neki/e od najboljih pravnih stručnjaka/inja u državi, a koje je izrazilo zabrinutost zbog načina na koji je zakon definiran.

Novi zakon ostaje tih po pitanju toga što bi se trebalo učiniti ako sudac/sutkinja odbiju preuzeti slučaj, pa je savjetovano vijeće predložilo da, ako ne postoji presuda, slučaj se treba dati novom sucu/sutkinji. Međutim, umjesto toga, Ustavni je sud uveo terminologiju kojom se omogućuje da se samim odbijanjem preuzimanja slučaja odbacuje presuda u korist maloljetne djevojke. Ako sudac/sutkinja odbiju preuzeti slučaj i otvoriti saslušanje, slučaj će biti odbačen, a stranka neće imati nikakav dokaz koji će moći upotrijebiti u žalbi. Ponovno otvaranje slučaja zahtijeva da stranka pokaže “materijalnu” optužbu, što, u ovom slučaju, neće imati.

Ovaj zakon, kao i nova pravila, stavljaju trudne maloljetnice – od kojih bi mnoge mogle biti u opasnosti od zlostavljanja ili prisilne trudnoće od strane svojih roditelja – u jedinstvenu poziciju u teminima teksaškog pravnog sustava, i to ne u dobrom smislu, rekla je Hays. “Trudna tinejdžerica bi trebala nadići veće proceduralne pravne zavrzlame od bilo koje druge stranke u Teksasu”, ističe odvjetnica.

Zagovornici/ce reproduktivnih prava nazvali/e su ovaj zakon pokušajem legislativnog maltretiranja koji bi pristup pobačaju maloljetnicama koje su i bez toga u iznimno lošem položaju učinio gotovo nemogućim.