Vijesti

24.12.2015. 05:35:15 - Libela (HINA)

Diplomatska nota

Nova prosvjedna nota Sloveniji zbog žilet žice

(Foto: Marinella Matejčić)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uručilo je jučer slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu novu diplomatsku notu protiv protupravnog postavljanja žilet žice na hrvatskom teritoriju i zaprečivanja mjesta za prelazak granice prema Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji, doznaje se iz službenog priopćenja.

U noti se još jednom oštro prosvjeduje zbog nastavljanja postavljanja žice u području hrvatskih općina Zagorska Sela (Podčetrtek u Sloveniji je susjedna općina), u katastarskoj općini Poljana Sutlanska na području mjesta Harina Zlaka – Podčetrtek, i Huma na Sutli (Rogatec i Rogaška Slatina u Sloveniji su susjedne općine), u katastarskoj općini Lupinjak na području mjesta Strmec Humski – Dobovec i u katastarskoj općini Prišlin na području mjesta Mali Tabor – Rjavica.

MVEP ponavlja zahtjev za uklanjanje žilet žice sa svih dijelova državnog područja Hrvatske i zapriječenih mjesta prelaska granice u skladu sa Sporazumom o pograničnom prometu i suradnji.

"Slovenska strana ponovno je pozvana da, umjesto ograđivanja žilet žicom pod izlikom migrantske krize, sva pitanja povezana s granicom pokuša riješiti neposrednim dogovorom u duhu dobrosusjedstva i poštivanjem europskih načela suradnje među državama", stoji u priopćenju.

Napomenimo,  kako je u prošlu subotu održan prosvjed na graničnim prijelazima Lucija – Brezovica i Dragonja – Kaštel u kojem su sudjelovali/e brojni/e revoltirani/e građani i građanke Hrvatske i Slovenije. 

Tagovi: dogovor, granica, hrvatska, pogranični prijelazi, prosvjedna nota, regija, slovenija, žilet žica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM