U fokusu

Maloljetni delikventi

Vlasti u Indiji uvode strože kazne za maloljetne počinitelje teških zločina

Vlasti u Indiji uvode strože kazne za maloljetne počinitelje teških zločina

Indijski parlament usvojio je jučer zakon o strožim kaznama za maloljetnike od 16 do 18 godina optuženih za silovanje, ubojstvo i napade kiselinom.

Samo dan ranije, u ponedjeljak,  na slobodu je pušten najmlađi od šestorice napadača  u slučaju grupnog silovanja i ubojstva koji je prije tri godine šokirao ne samo Indiju već i cijeli svijet.

Podsjetimo, 16. prosinca 2012. šestorica mladića su brutalno silovala studenticu u autobusu u New Delhiju i istodobno je premlatila i silovala metalnom šipkom, te nakon toga izbacili iz autobusa. Nakon nekoliko operacija, djevojka je nažalost preminula, jer su joj otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Novi zakon omogućuje minimalnu sedmogodišnju kaznu u posebnoj ustanovi za sve mlade od 16 do 18 godina u slučaju presude za silovanje, ubojstvo i napade kiselinom, koji sada spadaju u “osobito gnusne zločine”, no neće moći biti osuđeni na smrtnu kaznu. Donji dom je zakon usvojio u svibnju i sada samo treba potpis predsjednika.

Spomenuti maloljetnik je u trenutku počinjenja spomenutog zločina bio tek nekoliko mjeseci do 18. rođendana. Roditelji silovane i ubijene studentice kinezioterapije Jyoti Singh izrazili su zadovoljstvo usvajanjem zakona.

Četvorica silovatelja i ubojica osuđeni su na smrtne kazne, no uložili su žalbe, dok se peti počinitelj objesio u zatvoru.

Podsjetimo i na to da se silovanje  u Indiji prijavljuje svakih 20 minuta, te da New Delhi nazivaju prijestolnicom silovanja. Samo ove godine uhićeno je više od 1.000 maloljetnika starijih od 16 godina zbog osobito teških zločina.