U fokusu

Nalazi GONG-ove analize medija

GONG-ova analiza medija: Libela u borbi za rodnu ravnopravnost u izbornom razdoblju

GONG-ova analiza medija: Libela u borbi za rodnu ravnopravnost u izbornom razdoblju

Tijekom izbornog perioda ovogodišnjih parlamentarnih izbora, GONG i Kuća ljudskih prava pratili su medije s ciljem identificiranja izbornih aktera i medija koji su u javnost plasirali nekorektne, diskriminatorne i stereotipizirajuće izjave i napise.

Uzorak medija uvrštenih u praćenje sastojao se od šest dnevnih listova, šest tjednika, tri središnje televizijske informativne emisije, tri televizijske panel-emisije/talk-showa, jedne radijske emisije s emitiranjem uživo te osam internetskih portala. Svi mediji su praćeni u periodu od 1. listopada do 13. studenoga 2015., kako bi bili zahvaćeni završni periodi neformalne predkampanje, službene izborne kampanje i neposrednih odjeka parlamentarnih izbora. Sadržaji sa svakog od praćenih medija uključeni su u analizu tematskim kriterijem tzv. “svjetonazorskih”, odnosno vrijednosno zasićenih tema koje zauzimaju važna mjesta u hrvatskom javnom diskursu i medijskom prostoru. Za potrebe praćenja, identificirano je pet takvih tema: izbjeglička kriza i migracije u Europi, rod i politička participacija, LGBTIQ osobe i njihova prava, identitet i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te povijesni revizionizam i rehabilitacija ustaškog režima.

U GONG-ovom izvještaju navode kako ukupni nalazi analize pokazuju da se izjave u kojima je u raznim intenzitetima prisutan stereotipizirajući, ali i diskriminatoran govor pojavljuju u medijima često, gotovo na dnevnoj osnovi. Pritom su za prenošenje takvog javnog govora ponekad bili odgovorni sami akteri/ice koji/e su davali izjave o nekoj od obuhvaćenih tema, a u nekim slučajevima i sami novinari/ke i urednici/ce koji/e nisu reagirali/e na sadržaj. Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

U kategoriji “rod i politička participacija”, GONG ističe kako teme poput ukidanja rodnih kvota od strane Ustavnog suda i neuravnoteženosti u kandidacijskim listama i novom sastavu Sabora u mainstream medijima nisu bile tema dulje od par dana, dok se opsežnije time bavila jedino Libela. Upravo smo na Libeli sustavno, tijekom cijele kampanje i nakon nje, upozoravale na propuste političkih stranaka po pitanju rodne ravnoteže na listama, upozoravale na štetnost odluke Ustavnog suda, kritički ukazivale na nevjerojatnu količinu seksizma u hrvatskom političkom prostoru, ali i na diskriminatorne izjave i odluke koje se tiču izbjeglica i drugih manjinskih skupina. S obzirom da je malo vjerojatno da će se situacija u hrvatskom javnom prostoru u bližoj budućnosti promijeniti (nabolje), očekuje nas još dosta posla, a mi se jedino možemo nadati da će nam se i drugi mediji pridružiti u borbi za pravednije društvo.