U fokusu

Povijesni izbori

Saudijska Arabija: Žene prvi puta na izborima

Saudijska Arabija: Žene prvi puta na izborima

Screenshot YouTube

U Saudijskoj Arabiji jučer su provedeni prvi izbori na kojima su žene mogle glasovati i na kojima su se mogle kandidirati, što je korak ka ublažavanju ograničenja za žene koja su u toj zemlji među najstrožima u svijetu. Ovo proširenje glasačkih prava pobudilo je nadu među građanima/kama Saudijske Arabije da bi kraljevska obitelj Al Saud, koja sastavlja nacionalnu vladu, s vremenom mogla uvesti i druge reforme kojima bi se otvorio politički sustav

“Kao prvi korak, ovo je veliko postignuće. Sada se osjećamo kao dio društva, osjećamo da doprinosimo”, rekla je 30-godišnja fizioterapeutkinja Sara Ahmed u sjevernom Riyadhu. “Puno pričamo o tome, ovo je za nas povijesni dan”.

Više od 900 žena i 6000 muškaraca kandidiralo se za mjesta u 284 gradska vijeća. Prema podacima saudijske izborne komisije, samo se milijun i pol građana i građanki Saudijske Arabije od sveukupno njih 20 milijuna registriralo za glasovanje na izborima, od čega je bilo 131 tisuća žena, što se može objasniti raširenom apatijom koja je djelomično produkt izbora bez političkih stranaka, strogih zakona o političkim kampanjama u kojima se govori samo o lokalnim problemima.

Birališta su otvorena u 8 sati po lokalnom vremenu, a muškarci i žene glasovali su odvojeno.

Do danas je ova islamska monarhija, u kojoj je ženama zabranjeno da voze i gdje moraju biti pokrivene od glave do pete u javnosti, bila posljednja zemlja gdje je samo muškarcima bilo dozvoljeno glasovati.

Na jučerašnjim izborima više od 900 žena se kandidiralo za položaje u gradskim vijećima, dok se za mjesta u 284 vijeća kandidiralo gotovo 6000 muškaraca, a ovlaštenja na tim mjestima su ograničena na lokalna pitanja kao što su odgovornost za stanje na ulicama i javne vrtove i sakupljanje smeća.

Kandidatkinje na izborima nisu se mogle tijekom predizborne kampanje direktno sučeljavati s muškarcima, koji čine većinu glasačkog tijela. Žene tvrde i da je registriranje za glasovanje ometeno birokratskim preprekama, nedostatkom svijesti o tom procesu i njegovom značenju, kao i činjenicom da žene ne mogu da se same dovezu do birališta.

Rezultat toga je da žene čine manje od deset posto glasača/ica, a očekuje se da će mali broj žena pobijediti u izbornoj trci, ako ih uopće bude bilo među pobjednicima.

Bilo kako bilo, kandidatkinje kažu da se već osjećaju kao pobjednice.

Tako Amal Badreldin al-Savari (60), koja radi kao pedijatrica u centru Rijada, kaže da se i nije kandidirala da pobjedi, već iz patriotizma i zato što, kako kaže, islam ženama daje prava.

“Muškarci i žene imaju jednaka prava u mnogim stvarima”, ističe ona, navodeći u prilog tome odgovarajući stih iz Kurana i dodajući da je svatko koga je srela podržao njenu kampanju.

Aldžazi al-Hosaini je vodila svoju 12-dnevnu kampanju uglavnom preko interneta, gdje je na svoju web stranicu stavila svoj manifest, koji i muškarci i žene mogu vidjeti  i time se, kako navodi, ponosi.

Spora ekspanzija prava žena počela je za vrijeme vladavine prethodnog kralja Abdulaha, koji je prije četiri godine najavio da će žene moći od ove godine sudjelovati na izborima. Dok je u drugim zemljama pokret za ženska prava bio transformativan trenutak u borbi za rodnu ravnopravnost, njegov je utjecaj u Saudijskoj Arabiji ograničen zbog nepotpune demokracije i društvenog konzervativizma. Prije nego što je Abdullah najavio da će žene moći glasovati na ovim izborima, Grand Mufti, najstarija vjerska figura u zemlji, opisao je uključivanje žena u politiku kao “otvaranje vrata prema zlu”.

Prvi lokalni izbori u Saudijskoj Arabiji su, inače, održani 2005. godine, i to samo za muškarce.

Rezultati izbora bit će objavljeni naknadno.