U fokusu

korak naprijed, dva natrag

Pod pritiskom desničara uklonjeni LGBT semafori iz Linza

Pod pritiskom desničara uklonjeni LGBT semafori iz Linza

Iako je Austrija u svibnju postala primjerom europske zemlje koja promovira istospolnu ljubav instalirajući u nekoliko gradova semafore s istospolnim parovima, pritisci desnih stranaka su učinili svoje. Naime, semafori s čovječuljcima dvije žene koje stoje i dva muškarca kako prelaze cestu držeći se za ruke uklonjeni su iz Linza.

“Prometna svjetla su tu kako bi regulirala promet, a ne bila zlouporabljena dajući ljudima savjete kako da žive”, kazao je gradski vijećnik desničarske stranke Slobodarska stranka (FPÖ) Markus Hein.

On je za BBC rekao kako su takvi semafori ‘apsolutno nepotrebni jer su LGBT prava ionako već na zavidnoj razini’.

Semafori su postavljeni kao poruka tolerancije povodom Life Bala 2015. i Pjesme Eurovizije. Iako su trebali samo privremeno regulirati promet, tamošnje vlasti su ih odlučile trajno zadržati jer su postali turističkom atrakcijom.

Austrijska krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) na čelu s Heinz-Christianom Stracheom već tada je oštro kritizirala odluku da se ostave takvi semafori. Savim sigurno jest kako će im idući cilj biti ukloniti ovakve LGBT semafore i iz ostatka Austrije.