U fokusu

100 godina spore promjene

Rodna (ne)jednakost: 1915. vs. 2015.

Rodna (ne)jednakost: 1915. vs. 2015.

U videu kojeg je objavila filmska kompanija Focus Features, koja ujedno stoji iza filma Suffragette – priče o britanskom sufražetskom pokretu kojim su žene izborile pravo glasa – pokazao je kako mlade djevojke danas nisu svjesne stvarnosti rodne nejednakosti u 2015. godini, kada se situacija usporedi s onom prije 100 godina.

Video je dio kampanje “Hope for Our Daughters“, koju je Focus Features pokrenuo kako bi podigao svjesnost o rodnoj (ne)jednakosti u suvremenom društvu. U videu, skupina mladih djevojaka između 7 i 14 godina trebaju povezati različite statistike o rodnoj nejednakosti s ispravnim razdobljem – 1915. ili 2015. godinom.

Statistike obuhvaćaju podatke poput: “75 milijuna djevojčica mlađih od 14 godina su dječje radnice”, “6 milijuna djevojčica u svijetu ne ide u školu”, “Porod je drugi vodeći uzrok smrti djevojaka imeđu 15. i 19. godine”.

Djevojke su pogodile da se radi o 1915. godini za sve podatke, no ostale su šokirane kada su saznale da sve navedene nejednakosti postoje i u današnjem dobu.

Kampanja potiče i druge da postavljaju svoje nade na društvene mreže koristeći hashtag #HopeForOurDaughters, a Focus Feature će donirati jedan dolar za svaki post neprofitnoj organizaciji Equality Now, koja se bavi postizanjem legalne i sistemske promjene kojom se adresira nasilje i diskriminacija protiv žena i djevojčica diljem svijeta.