U fokusu

Zlatna kolica 13. ZFF-a putuju u Mađarsku

‘Saulov sin’ pobjednik Zagreb Film Festivala

‘Saulov sin’ pobjednik Zagreb Film Festivala

Ovogodišnji 13. Zagreb Film Festival prikazao je brojna filmska ostvarenja među kojima je bilo više od 111 projekcija na šest lokacija. I dalje s naglaskom na promociju i predstavljanje debitantskih filmova i novih autora/ica, ove godine je u program dugometražnih filmova uvršteno rekordnih 14 naslova iz cijelog svijeta. Svoj debitantski dugometražni igrani film ‘Naša svakodnevna priča’ predstavila je redateljica Ines Tanović. Film je kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar, a u fokusu priče je raspad sarajevske obitelji u poslijeratnom bosanskom društvu. Oslikan kroz tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku, sudbine i emocije glavnih likova koji su stvorili prisnu i prepoznatljivu priču, film je privukao veliku pažnju gledatelja/ica ZFF-a.

Ines Tanović diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, te režirala  i napisala scenarij za nekoliko kratkih filmova koji su bili zapaženi među kritikom. Među njima je i segment omnibusa Neke druge priče koji je prikazan na više od 35 svjetskih festivala. Režiju potpisuje pet žena, među kojima je i Ines Tanović kao jedna od autorica s pričom o ženama i trudnoći. Cijeli projekt nastao je u koprodukciji pet zemalja bivše Jugoslavije, a osim spomenutih formi Tanović je i autorica dokumentarnih filmova, kao i velikog broja namjenskih filmova i reklama.

{slika}

Nagrađivani film ‘Mediterranea’ aktualne tematike u kojoj se prikazuje opasno putovanje dvojice muškaraca iz Afrike u Italiju, u nadi za boljim životom, jedan je od filmova koji se ne propušta. Scenarij i režiju ove drame potpisuje Jonas Carpignano, a priča prati težak put protagonista filma koji uz pomoć krijumčara napušta svoj dom u Burkini Faso i kreće prema Europi gdje ga očekuju mnoge po život opasne situacije, izrabljivanje i mukotrpan život. Film je refleksija aktualnih društvenih previranja, a glavne uloge pripale su glumcima Koudousu Seihonu i Alassaneu Syu, koji je bio gost ZFF-a.

Prikazana je i retrospektiva filmova Orsona Wellesa kojom je obilježena 100. godišnjica rođenja i 30. godišnjicu smrti ovog kultnog redatelja koji je važan dio svog stvaralaštva vezuje upravo uz Hrvatsku. Filmski program bio je popraćen prikladnom izložbom i izdavanjem zbornika intervjua Orsona Wellesa za domaće medije.

Zlatna kolica za najbolji film 13. ZFF-a dodijeljena su mađarskom filmu Saulov sin redatelja Laszla Nemesa, za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch, a najboljim filmom u programu Kockice proglašen je Zvjerka Daine O. Pusić. Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. Najboljim filmom programa PLUS proglašen je nizozemski Princ redatelja Sama de Jonga, a HT nagradu publike osvojio je francuski film Novi klinac u režiji Rudija Rosenberga. Posebna priznanja u kategoriji dugometražnog igranog filma dodijeljena su danskom filmu Rat u režiji Tobiasa Lindholma i australskom filmu Tanna u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera.

{slika}

I nakon službenog zatvaranja, izbor festivalskih naslova nastavlja turneju po ostalim gradovima Hrvatske. Nakon riječkog Art-kina Croatia i varaždinskog kina Galerija, program ZFF putuje  u Centar za kulturu Čakovec (27. – 30. 11.). Sve one koji su propustili pogledati filmove Mustang i Zagrebačke priče razveselit će informacija da spomenuti naslovi odmah nakon ZFF-a kreću u redovnu distribuciju u kinu Europa i Kino mreži, a tijekom narednih mjeseci očekuje se distribucija pobjedničkog filma 13. ZFF-a, Saulov sin.