U fokusu

Prvi slobodni izbori nakon 25 godina

Neustrašiva Suu Kyi pobjednica izbora u Burmi

Neustrašiva Suu Kyi pobjednica izbora u Burmi

Stranka opozicijske liderice Aung San Suu Kyi osvojila je u centralnim dijelovima Burme više od 80 posto glasova na nedjeljnim općim izborima, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju (NLD) Win Htein, pozivajući se na do sada prebrojane glasove u gusto naseljenim područjima zemlje, prenose agencije.

Htein je dodao da je u drugim područjima zemlje, poput država Mon i Kayin, glavna opozicijska stranka NLD osvojila oko 65 posto glasova, što bi joj trebalo osigurati premoćnu izbornu pobjedu na prvim slobodnim izborima u zemlji u zadnjih 25 godina.

“Prerano je čestitati našim kandidatima”, rekla je stranačka čelnica Suu Kyi u sjedištu stranke, “ali mislim da svi imaju predstavu o rezultatima”.

Više od 30 milijuna stanovnika Burme imalo je pravo glasa na nedjeljnim izborima.

Podsjetimo, NLD je na izborima 1990. osvojio 392 od 492 mjesta, ali je rezultate poništila vojna hunta, a Suu Kyi stavila u kućni pritvor, u kome je provela većinu od idućih 20 godina. Oslobođena je 2010. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je vojska predala vlast polucivilnoj vladi bivših generala koji su počeli reforme, otvorili vrata za izlazak iz međunarodne izolacije i održali izbore koje je NLD bojkotirao.

Sedamdesetogodišnja Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ne može biti predsjednica države jer po postojećem ustavu, koji je donijela hunta, to ne može biti osoba koja ima rodbinske veze u inozemstvu. Naime, pokojni suprug Aung San Suu Kyi bio je Britanac, a britansko državljanstvo imaju i njena dva sina.

Krajem prošlog tjedna, pred same izbore, Suu Kyi je izjavila da će ona voditi novu vladu, ako NLD pobijedi, te dodala kako njena stranka ima kandidata spremnog da bude novi predsjednik.