U fokusu

Vaš seksizam nije smiješan

Titula najvećeg seksista odlazi Siniši Vargi!

Titula najvećeg seksista odlazi Siniši Vargi!

Na Stupu srama, održanom danas u Zagrebu, birala se najseksističkija izjava političara i političarki u razdoblju od svibnja 2013. do studenog 2015. Građani i građanke mogle su birati između šest izjava izgovorenih u tom vremenskom periodu.

Pobjedu na ovogodišnjem Stupu srama zaslužio je ministar zdravlja Siniša Varga i to izjavom: “Volimo kada su sestre u pripijenom.” iz veljače 2015. godine. Tu je izjavu ministar Varga izjavio na Svjetski dan bolesnika, na dodjeli zahvalnica najliječnici i najsestri koju dodjeljuje Udruga hrvatskih pacijenata. 

Drugo mjesto na Stupu srama zauzeo je Dujomir Marasović i to izjavom: “Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj.”  Dujomir Marasović tu je rečenicu izjavio u Saboru kao saborski zastupnik HDZ -a raspravljajući pri tom o izvješću o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iz 2013. godine.

Na Stup srama upisao se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavom: “Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame, a ima i takvih. To je samo ona vanjska fasada – namaže se, a baš unutra nije najbolje. Ali prođe, APP.”

Sudeći prema rezultatima, može se izvući zaključak kako su građani i građanke prepoznale izjavu ministra Varge kao ‘svakodnevni seksizam’ kojem su žene izložene te su mu odlučile reći dosta.

Stup srama, u organizaciji CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, pokrenut je 2007. godine s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama. Gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se u protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) nije našla na Stupu srama. Uz nekoliko izuzetaka tako će biti i ove godine kada Stup srama postavljamo u centru Zagreba peti put, a uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Iako smo do prije mjesec dana mislile da ove godine zbog novog izbornog zakona nećemo imati puno materijala za Stup srama, političke stranke objeručke su prihvatile odluku Ustavnog suda o suspenziji kažnjavanja za neuravnotežene liste te time i opet popunile Stup od vrha do dna.

Uz fizički stup srama koji pred svake izbore podignemo u Zagrebu, na portalu Libela.org već šest godina postoji virtualni stup srama na kojem prikupljamo seksističke, homofobne i generalno diskriminirajuće izjave javnih osoba. Građani i građanke tijekom cijele godine mogu “dislajkati” postavljene izjave, a tijekom same akcije Stup srama imamo tradicionalno predizborno glasovanje za najseksistički izjavu hrvatskih političara i poitičarki. Do sada su se trajno na Stup srama svojim izjavama upisali Anto KovačevićVjekoslav MarochiniVladimir Šeks i Zoran Milanović. Ove godine u ponudi su novi “biseri” te pozivamo građane i građanke da svojim glasom pomognu svojim favoritima i favoritkinjama da se upišu na evergreen listu hrvatskog seksizma.

Ova akcija prepoznata je i na razini Europske unije od strane Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) kao primjer dobre prakse u promicanju političke participacije žena. EIGE kroz metodologiju koju je razvio u različitim područjima rodne ravnopravnosti izabire najbolje primjere europske dobre prakse, i Stup srama je jedan od njih. U svom obrazloženju EIGE navodi kako je ulična akcija Stup srama doprinjela podizanju vidljivosti slabe zastupljenosti žena na kandidacijskim listama tijekom izborne kampanje te doprinjela stavljanju ovog pitanja u fokus javnosti.