Vijesti

28.10.2015. 11:56:18 - CESI

Stup srama

Glasajte za najseksističku izjavu hrvatskih političara i političarki!

CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Vas poziva da dođete u subotu, 31. listopada 2015., s početkom u 10:00 na naš jubilarni 5. Stup srama!

Stup srama pokrenut je 2007. godine s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama. Gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se u protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) nije našla na Stupu srama. Uz nekoliko izuzetaka tako će biti i ove godine kada Stup srama postavljamo u centru Zagreba peti put, a uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Iako smo do prije mjesec dana mislile da ove godine zbog novog izbornog zakona nećemo imati puno materijala za Stup srama, političke stranke objeručke su prihvatile odluku Ustavnog suda o suspenziji kažnjavanja za neuravnotežene liste te time i opet popunile Stup od vrha do dna.

Uz fizički stup srama koji pred svake izbore podignemo u Zagrebu, na portalu Libela.org već šest godina postoji virtualni stup srama na kojem prikupljamo seksističke, homofobne i generalno diskriminirajuće izjave javnih osoba. Građani i građanke tijekom cijele godine mogu "dislajkati" postavljene izjave, a tijekom same akcije Stup srama imamo tradicionalno predizborno glasovanje za najseksistički izjavu hrvatskih političara i poitičarki. Do sada su se trajno na Stup srama svojim izjavama upisali Anto Kovačević, Vjekoslav Marochini, Vladimir Šeks i Zoran Milanović. Ove godine u ponudi su novi "biseri" te pozivamo građane i građanke da svojim glasom pomognu svojim favoritima i favoritkinjama da se upišu na evergreen listu hrvatskog seksizma.

Ova akcija prepoznata je i na razini Europske unije od strane Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE) kao primjer dobre prakse u promicanju političke participacije žena. EIGE kroz metodologiju koju je razvio u različitim područjima rodne ravnopravnosti izabire najbolje primjere europske dobre prakse, i Stup srama je jedan od njih. U svom obrazloženju EIGE navodi kako je ulična akcija Stup srama doprinjela podizanju vidljivosti slabe zastupljenosti žena na kandidacijskim listama tijekom izborne kampanje te doprinjela stavljanju ovog pitanja u fokus javnosti. 

Dođite i Vi glasati za najseksističku izjavu hrvatskih političara i političarki! Veselimo se Vašem dolasku!

Tagovi: cesi, hrvatska, libela, političari, političarke, politika, seksizam, seksizam naš svagdašnji, stup srama

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM