U fokusu

samo činjenice

Od danas na odgovornost poziva i Faktograf.hr

Od danas na odgovornost poziva i Faktograf.hr

Medijski prostor u Republici Hrvatskoj od danas je definitivno bogatiji za neprofitni medij čija je idejna važnost neosporna, a za kojim je potreba, nažalost, i prečesto prevelika. Portal koji svojom temeljnom svrhom doživaljva provjeravanje istinitosti izgovorenog onih koji su građanima i građankama, ali i svima ostalima u Republici Hrvatskoj, dužni govoriti istinu, sasvim će sigurno imati posla. Iskrivljavanje činjenica, govorenje neistina ili pak bezočno laganje itekako je prisutno u političkom i društvenom životu, a Faktograf.hr za svoj je zadatak uzeo upravo njihovo razotkrivanje.

Faktograf.hr je zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, čija je svrha metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica, navodi se na stranicama portala.

“Također, Faktograf.hr stremi postati relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati  u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa. No, to nikako ne znači da će on biti lišen vrijednosnog određenja. Dapače, imat će snažno utemeljenje u vrijednostima slobode, antifašizma, ljudskih prava i ravnopravnosti te socijalne pravde.”, dodaju na svojim stranicama.

Glavnog urednika Faktografa, Petra Vidova pitale smo zašto je pokrenut upravo ovakav tip portala.

“Fact-checking kao usko specijalizirani tip novinarstva u svijetu, pa čak ni u regiji, nije nikakav novitet. Hrvatskoj medijskoj sceni takav je projekt nedostajao, što su GONG i HND prepoznali te zajedničkim snagama odlučili pokrenuti medij koji će se prvenstveno baviti odjeljivanjem činjenica od spinova u javnom diskursu.”, kaže nam Petar Vidov.

Priupitale smo i što je glavna namjera Faktografa.

“Namjera nam je fokusirati se na izjave koje daju naši političari i političarke te podatke kojima barataju podvrgavati provjeri kako bi utvrdili jesu li točni, i u kojoj mjeri. S obzirom da smo krenuli u predizbornom razdoblju, odlučili smo se pozabaviti i analizama izbornih programa političkih stranaka, kako bi naši čitatelji dobili potpunu listu obećanja koja im se nude, ali i informaciju o tome koliko su ta obećanja konkretna, što bi trebao biti dobar indikator realnosti njihovog provođenja nakon formiranja nove vlasti.”, objašnjava Vidov.

A što nakon izbora?

“Nakon izbora pratit ćemo rad buduće Vlade i pratiti ispunjavaju li svoja obećanja. Također, donosit ćemo analize i kolumne u kojima ćemo se baviti aktualnim društveno-političkim fenomenima.”, kaže Vidov.

“Faktograf je osnovan s ciljem da u javni prostor uvede koncept odgovornosti za javno izrečene tvrdnje. U razvijenijim demokracijama tako nešto možda se podrazumijeva, ali iz izjava hrvatskih političara koje smo do sada obrađivali jasno je da se mnogi olako razmeću tvrdnjama koje ne mogu potkrijepiti činjenicama.”, zaključuje glavni urednik Faktografa.

{slika}