U fokusu

Prepreke za redateljice u Hollywoodu

Seksizam u filmskoj industriji: ‘Redateljice jednostavno ne dobivaju jednaku šansu za uspjeh’

Seksizam u filmskoj industriji: ‘Redateljice jednostavno ne dobivaju jednaku šansu za uspjeh’

Američki Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) kontaktirao je redateljice u Hollywoodu kako bi ustanovio je li potrebna pravna intervencija kako bi se prekinule diskriminatorne prakse zapošljavanja u filmskoj industriji.

U pismu koje je poslao 50-ak redateljica, EEOC, koji je inače zadužen za zaštitu od diskriminacije u zapošljavanju na temelju roda, rase, religije i nacionalnosti, traži razgovore s njima kako bi saznali više o problemima vezanima za rod s kojima se suočavaju redateljice na filmu i televiziji.

U svibnju ove godine, nakon objavljivanja studije San Diego State University Center for the Study of Women in Television and Film, koja je otkrila da svega sedam posto filmova od najbolje rangiranih 250 filmova u 2014. godini imaju žene kao redateljice, ACLU (American Civil Liberties Union) južne Kalifornije i nacionalni ACLU Women’s Rights Project zahtijevali su od države i federalnih agencija da istraže zašto Hollywoodu ne zapošljava jednak broj žena kao i muškaraca. Dodatne studije, poput DGA-ovog izvješća koje pokazuje da su žene režirale svega 16 posto epizoda televizijskih serija u razdoblju od 2014. do 2015. godine, također su uključene u žalbu.

“Redateljice jednostavno ne dobivaju jednaku šansu za uspjeh, i to zbog sistematske diskriminacije”, rekla je odvjetnica ACLU Women’s Rights Projecta, Ariela Migdal.

“Vrijeme je da agencije za građanska prava poduzmu potrebne korake kako bi osigurale da žene imaju jednake uvjete u igri”, dodala je.